Bas uit Tilburg heeft zijn leven weer terug met nieuwe longen: 'Ik vier mijn verjaardag twee keer'
Het 'ja' van ruim 7000 jongeren geboren in 1995, was een antwoord op de brief van de minister van Volksgezondheid en Welzijn die vorig jaar werd verstuurd. Uit de gegevens blijkt ook dat zo'n 2000 jongeren hebben aangegeven dat ze geen donor willen zijn.
Ook dit jaar worden jongeren weer benaderd om donor te worden.
Wachtlijsten aanpakkenDe Nederlandse Transplantatie Stichting is heel blij met de aanmeldingen. "We kunnen hiermee de wachtlijsten aanpakken. Kortere wachttijden betekent minder doden", zegt woordvoerster Jeantine Reiger. Ze was woensdag te gast in het programma Onder Ons van Omroep Brabant.
Ook bij de volwassenen scoort Brabant goed met het aantal aanmeldingen. "We weten niet precies waarom Brabanders zo goed reageren. Misschien heeft het met de katholieke identiteit te maken of gewoon met naastenliefde", zo zegt de woordvoerster.
Nieuwe longenDat orgaantransplantatie het verschil maakt, blijkt uit de ervaringen van Bas van den Hoven. De Tilburger kreeg een aantal jaren geleden nieuwe longen. "Sindsdien voel ik me fit en kan ik alles weer wat een normale man kan", zo zegt de Tilburger.
FietskoerierbedrijfjeBas werkt als fietskoerier voor zijn eigen bedrijf en is veel in beweging. Hij is dankbaar voor wat de transplantatie heeft gebracht. Toch denkt hij regelmatig terug aan het verleden.
"Het gaat nu goed met me. Ik vier daarom eigenlijk twee keer in een jaar mijn verjaardag: de dag dat ik ben geboren en op de dag dat ik mijn longen kreeg."
Bas vindt het belangrijk dat jongeren goed nadenken over de brief van minister Schippers en zich massaal laten registreren als orgaandonor. "Na hun dood kunnen ze het leven van anderen redden en dat is toch prachtig."
Voor meer informatie: www.donorregistratie.nl