Terminale longkankerpatiënten leven langer door behandeling Catharina Ziekenhuis Eindhoven

17 april 2015 om 11:15
nl
Zes ziekenhuizen hebben hun kankerbehandelingen vergeleken en de uitkomsten daarvan openbaar gemaakt. Het gaat onder andere om het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. In dat ziekenhuis blijken terminale longkankerpatiënten langer te leven.
Geschreven door

Dat ziekenhuis maakt deel uit van Santeon, een landelijke keten van ziekenhuizen die tien procent van alle kankerbehandelingen in Nederland uitvoert. Het Catharina is het enige Santeon-ziekenhuis in Brabant.
Hoewel de ziekenhuizen tot de top wat betreft kankerbehandeling behoren van Nederland, zochten wetenschappers tóch naar verschillen in de behandelingen. De achterliggende gedachte was dat de uitkomsten hiervan kunnen helpen om de behandelingen verder te verbeteren.
Ongeneeslijk zieke longkankerpatiënten leven langerUit het onderzoek [PDF, 4,2MB] kwam onder andere naar voren dat in het Catharina Ziekenhuis longkankerpatiënten die ongeneeslijk ziek zijn, gemiddeld langer leven dan in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht.
Santeon denkt dat de patiënten in Eindhoven langer leven, omdat ze in de laatste levensfase vaker chemotherapie krijgen toegediend dan in Utrecht. De vraag is alleen of die patiënten ook nog kwalitatief een beter leven hebben. Santeon zegt dit verder te gaan onderzoeken.
Hormoonbehandeling Eindhoven minderUit de vergelijking blijkt verder dat vrouwen die in Eindhoven hormoonbehandeling krijgen tegen borstkanker, minder lang leven dan in de andere ziekenhuizen van Santeon. Het is nog niet duidelijk waardoor dit verschil optreedt.
Overigens zijn er meer behandelingen voor borstkanker, waarbij het Catharina even goed scoort als de rest. Denk hierbij aan amputatie, bestraling en een chemobehandeling.
Bij verwijderen prostaat vaker achterblijvende kankercellenTen slotte laten de cijfers zien dat het Catharina Ziekenhuis minder goed scoort dan de andere vijf Santeon-ziekenhuizen met een behandeling van prostaatkanker. De betreffende behandeling heet radicale prostatectomie en betekent dat een arts tijdens een operatie de prostaat en de zaadblaasjes verwijdert.
Vaker dan bij andere ziekenhuizen blijven er in Eindhoven nog kankercellen achter. Mogelijk beoordelen doktoren de kanker aan het begin van de behandeling anders. Ook hiernaar gaat het Santeon verder onderzoek doen.
Uitwisselen van kennis en techniekInmiddels werken Santeon-ziekenhuizen nauw samen om de kankerbehandelingen te verbeteren. Zo maken zowel het Catharina Ziekenhuis als het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen gebruik van een robot. Die maakt het mogelijk om prostaatkanker beter te behandelen.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=l68pNEpkgI4]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.