Kritiek op fusies Elisabeth-TweeSteden en Franciscus-Lievensberg: kans op forse prijsstijgingen
Die van het Elisabeth Ziekenhuis-TweeSteden in Tilburg en die van Franciscus-Lievensberg in Roosendaal en Bergen op Zoom. In beide gevallen bestaat de mogelijkheid dat de prijzen te hard stijgen. De ziekenhuizen zelf laten weten dat er niets aan de hand is.
De zorgautoriteit berekende de prijzen met simulaties [PDF, 156kB]. Die kwamen onafhankelijk van elkaar tot dezelfde uitkomsten. Bij het Elisabeth-TweeSteden zouden de prijzen tenminste 28 procent kunnen toenemen, bij Franciscus-Lievensberg minstens 8,5 procent.
'Veel macht'"Waar het om gaat, is dat patiënten niet zo snel naar een andere regio kunnen voor een ander ziekenhuis. De ziekenhuizen krijgen daardoor veel macht en kunnen de prijzen relatief makkelijk verhogen", zegt woordvoerster Hanneke Miedema tegen Omroep Brabant.
Dat het Elisabeth en TweeSteden Ziekenhuis hun prijzen zo drastisch kunnen verhogen, komt doordat ze dezelfde regio bedienen. De berekening van het NZa betekent volgens Miedema niet dat de prijzen ook daadwerkelijk worden verhoogd. "Daar letten we goed op." De NZa heeft overigens geen cijfers van concrete stijgingen.
NZa kan niets doenZiekenhuisfusies moeten bij de waakhond NZa worden gemeld, maar die mag niet inhoudelijk oordelen. De toezichthouder mag alleen beoordelen of de procedures goed zijn gevolgd, de zogeheten fusietoets. Uiteindelijk moet de Autoriteit Consument& Markt bepalen of de fusie mag doorgaan.
Miedema: "Die kijkt naar meer aspecten en moet bewijzen dat een fusie niet tot negatieve effecten leidt." Zo kan een fusie gerechtvaardigd zijn als de prijzen iets stijgen, maar de zorg er duidelijk op vooruit gaat.
Fusie om betere zorgZiekenhuizen fuseren vaak, omdat ze denken dat ze zo betere zorg kunnen verlenen. Zo kunnen ze meer specialisten onderbrengen op één plek. Daarnaast kunnen de ziekenhuizen zo naar eigen zeggen meer patiënten tegelijkertijd helpen.
De Nederlandse Zorgautoriteit zet zijn vraagtekens bij de fusies. Zo zou er wetenschappelijk nooit zijn aangetoond dat schaalvergroting ook tot betere zorg leidt. Door de schaalvergroting bestaat namelijk juist het risico dat zorg voor veelvoorkomende aandoeningen op veel locaties minder beschikbaar is.
Een woordvoerder van het Tilburgse fusie-ziekenhuis laat weten dat de fusie tot stand is gekomen met goedkeuring van de betrokken instanties."We moeten ons aan een prijsplafond houden en dat doen we ook. Er is geen reden om aan te nemen dat ons dat de komende jaren niet gaat lukken", zo voegt hij er aan toe.
De Tweede Kamer houdt vrijdag een hoorzitting over de zorgplannen van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).