Video

Aanpak georganiseerde misdaad in Brabant is puinhoop door falende instanties

22 april 2015 om 17:34
nl
Instanties die onderling ruziemaken, de politie die het niet meer weet en de Tilburgse burgemeester Noordanus die zegt dat er na jaren praten binnen de Taskforce nog steeds niets is bereikt. Het staat allemaal in een vertrouwelijk verslag van een topoverleg in Tilburg dat in handen is van Omroep Brabant.
Geschreven door

De documenten die Omroep Brabant in handen heeft, beschrijven een instantie in ontbinding. Jacht op de echte grote criminelen komt niet van de grond door onderlinge herrie en tegenwerking. Tijdens het topoverleg in december houdt Noordanus zijn toehoorders voor dat het niet goed gaat met de Taskforce.
'Veel gepraat, weinig resultaat'Tijdens zijn inleiding vertelt Noordanus dat de Taskforce al vier jaar bezig is en dat er ‘meer garen op de klos moet’. Anders gezegd: er wordt veel gepraat, maar er is weinig resultaat. Noordanus wil dat de strijd harder gestreden wordt. Ook wil hij dat de strijd tegen de georganiseerde misdaad op meerdere onderwerpen wordt toegespitst. In eerste instantie waren de hoofddoelen onder meer witwassen, mensenhandel en wietteelt. "De ambitie moet worden aangepast”, zo zegt hij.
Aan tafel bij Noordanus zitten onder meer officier van justitie Kim Tax en politiechef Peter Verschuur. Politiechef Verschuur komt met een onthutsende verklaring, zo staat te lezen in het geheime verslag. Hij zegt het gevoel te hebben dat het vastloopt op gebrek aan informatie en ook ‘dat hij het zicht kwijt is’. Ook laat hij weten dat hij geen enkel idee heeft welke zaken de divisie zware criminaliteit van de recherche juist wel of niet heeft opgepakt.
Ruzie over 1,8 miljoen euro subsidieHet aanpakken van praktijken als witwassen en mensenhandel ziet de politiechef ook niet zitten. Hij wil liever wietkwekerijen oprollen, zo staat in het verslag. Dat terwijl de zwaardere criminaliteit juist een speerpunt is van de Taskforce.
De provinciale politiek besloot vorig jaar om de Taskforce met 1,8 miljoen euro te subsidiëren. Over de besteding van dat geld is heel veel ruzie gemaakt, vertelt een hoge ambtenaar. De vijf grote Brabantse steden wilden dat geld zelf houden, terwijl het de bedoeling was dat het ten goede zou komen aan het RIEC, het Regionaal Informatie en Expertise Centrum ten behoeve van de Aanpak van Georganiseerde Criminaliteit.  
Politiek reageertVanuit de politiek wordt volop gereageerd op de berichtgeving van Omroep Brabant. Burgemeester van Tilburg Peter Noordanus, de voorzitter van de Taskforce, spreekt 'met kracht' tegen dat er grote problemen zouden zijn. Wel erkent Noordanus dat hij in december vorig jaar tegen de politiechef in zijn stad en een officier van justitie heeft gezegd dat 'het tempo omhoog moet'.
"Ik heb gezegd: het programma in Tilburg is veel te mager. Ik wil dat er twee keer zoveel zaken worden opgepakt. En dat gaan we ook doen."
SuccessenVolgens Noordanus boekt zijn Taskforce Brabant Zeeland juist belangrijke resultaten. Politie en justitie werken erin samen met andere diensten zoals de Belastingdienst en de marechaussee.
"Vorig jaar hadden we voor 31 miljoen euro aan ontnemingen, in februari is in Etten-Leur een van de grootste drugslaboratoria tot nu toe opgerold, in Bergen op Zoom dezelfde maand een internationaal opererende drugsbende", somt hij op.
Noordanus vindt niettemin dat sprake is van een 'flink probleem' dat niet hard genoeg kan worden aangepakt. "Ik ben ambitieus. Ik zou ook geen knip voor mijn neus waard zijn als ik zou zeggen: het is voldoende."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.