'Eindelijk forse boete bij voedselschandalen', Consumentenbond reageert verheugd
Zo werd in 2013 oplichting ontdekt bij vleesverwerker Willy Selten in Oss. Selten verkocht rundvlees terwijl het in werkelijkheid goedkoper paardenvlees was. Uit voorzorg moest er vijftig miljoen kilo vlees uit de markt gehaald worden.
Ook VION in Boxtel kwam in opspraak: in de zomer van 2012 werd 11.000 kilo varkensvlees ten onrechte door het bedrijf verkocht als biologische ham. Daarna ging het bedrijf nogmaals in de fout.
BoetesVolgens directeur Bart Combée van de Consumentenbond zijn consumenten de afgelopen jaren opgeschrikt door dergelijke voedselschandalen. "De huidige boetes zijn een lachertje en onvoldoende afschrikwekkend. Dit maakte de noodzaak van hogere boetes door de NVWA pijnlijk duidelijk'', aldus Combée.
Voorheen bedroegen de boetes hooguit 4500 euro en kwamen bedrijven volgens de Consumentenbond makkelijk weg met forse overtredingen.
'Een boete die pijn doet'De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een wijzigingsvoorstel voor de Warenwet, ingediend door het Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA). Volgens Dikkers zijn frauderende bedrijven 'vaak grote jongens die moedwillig frauderen met voedsel om zo een beetje extra winst te maken'.
Daardoor komt volgens haar de voedselveiligheid in gevaar en weten mensen niet meer wat ze eten. "Die bedrijven kun je alleen afschrikken met een boete die ook echt pijn doet'', aldus Dikkers.
Een affaire met door salmonella besmette zalm van het bedrijf Foppen was volgens de Consumentenbond mede aanleiding voor de aanscherping van de boetes. Elf bedrijven weigerden om mogelijk besmette zalm uit de schappen te halen. Deze bedrijven kregen boetes van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van slechts circa 1050 euro.