Video

Tilburg, Breda en Den Bosch verzetten zich tegen akkoord opvang uitgeprocedeerde asielzoekers

23 april 2015 om 17:42
nl
In Brabant groeit het verzet tegen het regeringsakkoord dat de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers regelt. Het Tilburgse college noemt het bed-bad-brood-akkoord in een schriftelijke verklaring 'in humanitair opzicht een stap terug' en gaat door met de bestaande opvang. In Den Bosch vraagt de fractie van GroenLinks aan het college om hetzelfde te doen. De gemeente Breda ziet geen aanleiding om de huidige opvang te veranderen.
Geschreven door

"Het regeringsakkoord is geen oplossing voor het probleem," stelt fractieleider Ufuk Kahya van GroenLinks in Den Bosch. "Asielzoekers komen op deze manier opnieuw op straat terecht."  
Huiswerk overdoenWethouder Jacobs van Tilburg vindt dat het kabinet 'zijn huiswerk' moet overdoen. "Er zijn asielzoekers die buiten hun schuld helemaal niet terug kunnen naar hun land van herkomst", zegt wethouder Jacobs van asielbeleid in Tilburg. Tilburg wil geen asielzoekers op straat zetten. De gebruikelijke maatschappelijke opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers gaat gewoon door.  
“Voor ons is er geen aanleiding om het beleid te veranderen", zegt ook wethouder Patrick van Lunteren van Breda. "Het opvangen van asielzoekers past binnen onze reguliere opvang van dak- en thuislozen. We vinden dat niemand op straat hoeft te leven.”
De SP in Oss dient een motie in om te zorgen dat de gemeente doorgaat met opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers.
Regering wil bestaande opvangplaatsen sluitenVolgens het akkoord dat VVD en PvdA woensdag hebben gesloten moeten alle gemeenten in Nederland hun noodopvang sluiten. In vijf steden, waaronder Eindhoven, komen centra waar illegalen tijdelijk verblijven totdat ze het land verlaten. Als ze daar niet aan meewerken, belanden ze weer op straat.  
"Deze constructie gaat niets oplossen", zegt de Tilburgse wethouder Mario Jacobs. "Als mensen zijn uitgeprocedeerd, worden ze geacht actief mee te werken aan hun terugkeer. Maar dat ontslaat ons niet van onze zorgplicht voor de mensen in de stad. In dit akkoord worden ze na een beperkt aantal weken weer gewoon op straat gezet. Ze zijn dan terug bij af."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.