Aardbeving Nepal: Hans van Gastel uit Oosterhout hoopvol: 'Volgens reisorganisatie is zus in orde'

25 april 2015 om 18:41
nl
Bij de verwoestende aardbeving in Nepal zaterdag zijn zeker 2000 doden gevallen. Margot van Gastel en haar gezin zijn in de buurt van het rampgebied. Haar broer Hans van Gastel uit Oosterhout heeft sinds de dodelijke aardbeving persoonlijk niets van haar vernomen. Wel heeft hij zaterdagavond contact gehad met de eigenaar van de reisorganisatie in Nepal waar zijn zus mee op vakantie is.
Geschreven door

“Hij gaf aan dat de mensen die aan het tracken zijn in de bergen in orde zijn. Zondag heb ik verder contact met de organisatie”, laat Hans weten.
“Het lijkt goed nieuws, maar ik wil natuurlijk mijn zus spreken voordat de vlag uit gaat. Alleen als ik haar persoonlijk spreek, weet ik dat het goed zit. Maar deze berichten geven in ieder geval hoop.”
De in Oosterhout geboren Margot woont als expat in Vietnam, maar was op reis door Nepal. Het ministerie adviseert Nederlanders die zich op dit moment op een veilige plaats in Nepal bevinden daar te blijven en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen.
'Wild geschrokken'De verwoestingen zijn enorm in Pokhara en hoofdstad Kathmandu, een stad met meer dan een kwart miljoen inwoners vlak bij het epicentrum van de beving. De Eindhovense familie Neutkens was in de buurt van het epicentrum toen de hel losbrak. “Ze zijn gelukkig veilig, maar ze zijn zich natuurlijk helemaal wild geschrokken”, laat haar broer Wout Neutkens weten.
Toeriste Lotte van Weezel uit Prinsenbeek trekt al een aantal dagen rond door Nepal. Zij is niet gewond geraakt bij de aardbeving. De Brabantse bevindt zich momenteel in een veilig gebied. “Ik zit nu in Pokhara”, meldt ze. “Het epicentrum van de aardbeving was tussen Kathmandu en Pokhara, maar de schade valt hier mee. Niet zoals in Kathmandu.” Ze meldt dat er bij haar in de buurt geen gebouwen zijn ingestort.[Tweet:body:https://twitter.com/hansvangastel/status/592017595819290624]
AardbevingDe aardbeving gebeurde rond acht uur ‘s ochtends Nederlandse tijd. Het epicentrum was 77 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kathmandu. De Eindhovense familie Neutkens was op dat moment op berghuttentocht in het getroffen gebied. “Ze zagen rotsblokken en puin naar beneden vallen en mensen heen en weer rennen. Ze waren erg bang”, vertelt Wout Neutkens.
Jetje, die nauwelijks bereikbaar is sinds de aardbeving, woont al een aantal jaar in Kathmandu. Zij heeft daar samen met haar vriend een fietswinkel. Vader Hans Neutkens, bekend in Eindhoven als de oud eigenaar van Café Wilhelmina, bezoekt eens in de zoveel tijd zijn dochter in Nepal. Geen van hen is gewond geraakt bij de aardbeving. Een wonder, zegt Wout. “Ik ben zo opgelucht en blij. Anders was ik mijn familie in één klap kwijtgeraakt”, zegt hij.[Tweet:body:https://twitter.com/BZReisadvies/status/591957560632188928]
'Maak me nog steeds zorgen'Jetje en haar ouders hadden zaterdag hun kamp opgeslagen op een basecamp bij de Mount Everest. Zij baanden zich een weg naar beneden om in veiligheid te komen. “Ik neem aan dat ze daar goed wegkomen, maar ik maak me toch wel zorgen”, laat familielid Olga Franssen weten. “Bij hun in de buurt zijn ten slotte ook doden gevallen. Die naschokken zijn nog altijd levensgevaarlijk.”  
Het Amerikaanse geologische instituut USGS vreest dat het dodental in de duizenden loopt. Mogelijk bevinden honderden mensen zich nog onder het puin van ingestorte gebouwen. “Jetje vertelde me dat ze allerlei dingen zag bewegen. Ze kon nog blijven staan, maar voelde de grond onder haar voeten trillen. Zij en mijn ouders aarzelden geen seconde en zorgden dat ze in een veiligere zone terechtkwamen.”[YouTube:body:https://youtu.be/qPcSZrdtLgQ]
Nederlandse slachtoffers?De aardbeving, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, is de zwaarste beving in Nepal in 81 jaar. “Ze hebben echt onwijs veel geluk gehad. Als je al die dingen leest, dan begin je je als familielid toch ernstig zorgen te maken”, vertelt Wout Neutkens. Thijs Franssen, broer van Bea, laat weten dat de communicatie met zijn zus ‘extreem moeizaam’ verloopt.
“De verbinding in Nepal is op dit moment dramatisch. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe ze daar nu alles beleven. Ik weet alleen dat ze OK zijn. Dat is het belangrijkste.” Volgens het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er nog geen berichten over Nederlandse slachtoffers. Het ministerie adviseert Nederlanders die zich op dit moment op een veilige plaats in Nepal bevinden daar te blijven en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen. Wie in nood verkeert, kan zich laten registreren via de website van het ministerie, meldt het departement.
De Nepalese regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de getroffen gebieden en heeft om internationale hulp gevraagd. Het Rode Kruis in Nepal is bezig met een zoek- en reddingsactie. De hulpverleners proberen in kaart te brengen hoe hoog de nood is en wat er moet gebeuren, zei een woordvoerder van de organisatie zaterdag.[YouTube:body:https://youtu.be/MalEOBID3Xo]
ReisorganisatiesOok in buurlanden van Nepal zijn mensen door de beving omgekomen. De Indiase autoriteiten hebben de dood van elf mensen gemeld, van wie er zeker zes onder instortende huizen werden bedolven. Ook in Bangladesh en China zijn er doden gevallen. In de Himalaya rond de Mount Everest zijn volgens CNN talrijke lawines ontstaan. Daardoor zijn zeker acht doden gevallen.
De Nederlandse reisorganisaties Holland International, Arke en Kras hebben momenteel geen passagiers in Nepal zitten en reizen daar op korte termijn ook niet naartoe. Dat zei een woordvoerster van het overkoepelende bedrijf TUI. Save the Children in Nederland heeft een rekeningnummer geopend voor slachtoffers van de aardbeving. Via Giro 809 en de website savethechildren.nl kunnen mensen geld geven.[Tweet:body:https://twitter.com/minbuza/status/592034917174894592]
Miljoenen mensen getroffenVolgens de kinderrechtenorganisatie zijn 6,2 miljoen mensen getroffen door de aardbeving, onder wie 2,1 miljoen kinderen. De minister van Financiën rept al over mogelijk meer dan 1400 doden.
Medewerkers van Save the Children zijn zaterdag begonnen met het opstarten van noodhulp, zoals de distributie van schoon water, onderdak, voedsel en bescherming van kinderen. Dat werk wordt bemoeilijkt door onbegaanbare wegen en ingestorte bruggen. Bovendien is er gevaar voor naschokken.
'Hartverscheurend'Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is geschokt door het enorme aantal slachtoffers van de aardbeving. "Ik leef mee met de bevolking van Nepal en iedereen die is geraakt door dit natuurgeweld. De schokkende beelden van zoveel verwoesting, dood en verderf zijn hartverscheurend'', aldus de minister.[YouTube:body:https://youtu.be/4gBUAYEAA0w]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.