'Het zijn honden gefokt op agressie': Brabantse politie doet weinig met aangiftes over vechthonden

27 april 2015 om 23:30
nl
Mensen met pijnlijke bijtwonden in armen en benen en kleine hondjes die worden doodgebeten. Sinds zes jaar zijn gevaarlijke honden als pitbulls en Staffords weer toegestaan in Nederland. Sindsdien vinden er in Brabant jaarlijks tientallen zware incidenten met vechthonden plaats. En de politie doet hier maar weinig tegen.
Geschreven door

José Kramer uit Sprang-Capelle doet haar hondjes Dino en Whitney aan de riem. Net als twee maanden geleden loopt ze richting een weitje waar ze met haar hondjes gaat spelen. Kramer: "Toen werden we opeens aangevallen door een Amerikaanse Stafford. Dino is gewond geraakt en het bloed spoot ook uit mijn eigen been."
Kramer stapte naar de politie. "Toen ik belde om aangifte te doen werd ik afgewimpeld", vertelt Kramer. "Nadat mijn verhaal veel werd gedeeld op Facebook, werd ik gebeld door een dame van de dierenpolitie. Die wilde mij graag helpen. Ik moest allerlei papieren en bonnetjes opsturen, maar ook daar heb ik uiteindelijk niets meer van gehoord."
Ongestraft dood bijtenVolgens advocate Iaira Boissevain, gespecialiseerd in dierenrecht, is het verhaal van Kramer eerder regel dan uitzondering. Boissevain: "Je kunt ongestraft je hond een andere hond laten doodbijten. In heel weinig gevallen wordt daar iets tegen gedaan."
Jan Pieters, onafhankelijk schade-expert voor verschillende grote verzekeringsmaatschappijen, onderschrijft het verhaal van Boissevain. Pieters: "Gemiddeld genomen ziet de politie dit als een privaatrechtelijke zaak. Dus als je naar de politie gaat, zeggen ze: 'nou, we willen wel een procesverbaaltje maken, maar we gaan er niks aan doen'."
Moordmachines op vier potenGedragsdeskundige Simone van der Hoeven ziet in haar praktijk wekelijks de viervoetige slachtoffers van bijtincidenten met hun baasjes voorbijkomen. Van der Hoeven: "Het probleem met vechthonden als pitbulls en Amerikaanse Staffords is dat ze gefokt, gemaakt zijn om te vechten. Hoe lief en aardig ze vaak ook jarenlang zijn, ze kunnen zomaar uit het niets toehappen en dan laten ze nooit meer los. Het zijn honden die zijn gefokt op agressie en grote schade veroorzaken."
Volgens Willem-Jan Uytdehage van de politie is het allemaal ingewikkeld: "Het is niet zo dat we mensen ontmoedigen om aangifte te doen, maar elk geval is weer anders. En dat maakt het vrij ingewikkeld. Voor politiemensen, maar vooral voor de eigenaren van honden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.