Burgemeester Bakermans beschuldigd van discriminatie door gedenksteen 'nazisoldaat' in Schaijk
Op 21 februari onthulde burgemeester Bakermans in Schaijk het monument voor de gesneuvelde nazipiloot. Dat gebeurde nadat er vorig jaar al veel kritiek was op het plan van de gemeente om het monument op 4 mei 2014 te onthullen dat naast de Duitser vijf gesneuvelde geallieerden herdenkt.
Het is voor zover bekend het tweede monument voor een Duitser in ons land. Het andere monument staat in Riel.
Burgemeester reageert pas na vakantieWoordvoerder Arthur Graaf van de AFVN stoort zich met name aan de 'grote stilte' die de burgemeester sinds de onthulling in acht neemt. De bond wil dat het oorlogsmonument voor 4 mei wordt weggehaald.
Pas na 11 mei wil Bakermans met de AFVN in gesprek gaan. "De burgemeester is momenteel op vakantie en wil daarna pas met de AFVN om tafel gaan zitten", laat een woordvoerder van de gemeente Landerd weten.
De AFVN wil dit gesprek niet afwachten en gaat zelf aangifte doen wegens discriminatie. De AFVN neemt het de burgemeester kwalijk dat hij sinds februari ondanks verzoeken niet uitdrukkelijk heeft verklaard waarom hij de onthulling heeft verricht en hoe hij tegen nazisme aankijkt.
Volgens Graaf draagt de burgemeester zo bij aan het vervagen van het onderscheid tussen daders en slachtoffers. De piloot in kwestie heeft overigens een graf op de Duitse begraafplaats in het Limburgs Ysselsteyn.
Eerder omstreden oorlogsmonument in Geffen verwijderdVolgens Arthur Graaf is het vreemd dat in Geffen een omstreden oorlogsmonument wel voor 4 mei kan worden verwijderd, maar niet in Schaijk. Op het oorlogsmonument in Geffen stonden zowel namen van slachtoffers als een Duitse soldaat. Het monument, dat bestaat uit drie stenen, gaat weg naar aanleiding van de emotionele oproep van Chelly Meijer-Van Dijk (80), een nichtje van een door de Duitsers vermoord Joods gezin uit Geffen.
Ook vindt de AFVN het onbegrijpelijk dat in Schaijk nu wel een monument voor een Duitser staat, maar niet voor de geallieerden die daar ook zijn gesneuveld. "Nu word ik ongevraagd geconfronteerd met nazisme als ik in Schaijk zou lopen", aldus Arthur Graaf. "Dat wil ik niet en dat zou ook niet mogen."