'Georganiseerde misdaad ondermijnt Brabantse politiek'

28 april 2015 om 23:34
nl
Het openbaar bestuur in de provincie Brabant wordt ondermijnd door de georganiseerde misdaad. Dat concludeert het tv-programma Brandpunt dinsdag op basis van onderzoek onder alle lokale politici in onze provincie.
Geschreven door

Eén op drie lokale politici ziet de onderwereld steeds zichtbaarder worden in hun gemeente. Criminelen zouden er steeds beter in slagen hun belangen in de 'bovenwereld' te behartigen, aldus het KRO-NCRV-programma dat dinsdagavond wordt uitgezonden.
Pessimisme bij lokaal bestuur in Brabant Bestuurders en volksvertegenwoordigers zijn nogal pessimistisch over de vraag of het lokale bestuur nog een vuist kan maken tegen de oprukkende onderwereld, signaleert Brandpunt in de uitzending.
Burgemeester Henk Hellegers van Uden zei dinsdagavond in de uitzending dat het water hem aan de lippen staat.
Te weinig middelen in strijd tegen criminaliteitEen ruime meerderheid van 63 procent van de ondervraagden vindt dat gemeentebesturen te weinig middelen hebben in de strijd tegen de criminaliteit. 58 procent vindt dat de rijksoverheid meer moet doen en Brabantse gemeenten moet ondersteunen.
Falende aanpak misdaad in BrabantOmroep Brabant bracht vorige week het bericht dat de aanpak van georganiseerde misdaad in Brabant een puinhoop is door falende instanties. Volgens burgemeester Noordanus van Tilburg is er na jaren van praten binnen de Taskforce nog niets bereikt. Hierover is een debat in de Tweede Kamer aangevraagd.    
De Brabantse burgemeesters Jan Boelhouwer (Gilze en Rijen) en Jan Hamming (Heusden) trokken in maart al aan de bel over deze kwestie. In de Volkskrant waarschuwden ze voor de toenemende ondermijning van het gezag door criminelen.
Minister snapt zorgenMinister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zegt in Brandpunt de zorgen van de lokale politici te snappen. Hij zegt dat er hard wordt opgetreden tegen de georganiseerde criminaliteit.
In een brief dinsdag aan de Kamer over deze 'hardnekkige problematiek' wijst hij erop dat vorig jaar in Brabant en Zeeland onder meer 71 criminele samenwerkingsverbanden zijn aangepakt (tegenover 21 in 2013) en 31 miljoen euro van criminelen is afgepakt. Ook zijn 118 drugspanden gesloten. Ook worden er sinds kort minder drugsdumpingen geconstateerd, aldus de bewindsman.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.