'Mobiel netwerk nooit 100 procent, witte vlekken zullen er altijd blijven', zegt minister
Volgens de minister werken de telefoonproviders hard aan meer en betere masten. Maar de verbeteringen zullen marginaal zijn, waarschuwt hij. "Ons mobiele netwerk is al het beste ter wereld."
Grensstreek en plattelandBrabant kent tal van plekken aan de grens of op het platteland waar het lastig is 112 te bereiken. Dat geldt ook in de kernen van Olland, Sterksel en Borkel. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Telecom. In het overgrote deel van onze provincie gaat het in 99% van alle noodtelefoontjes goed. In enkele gebieden blijft het lastig contact te krijgen met de meldkamer.
In het dorpscafé in Olland herkent iedereen de problemen. “Voor echt goed bereik moet je het dorp uitrijden”, zegt een bezoeker. “Dat is heel frustrerend ja”, zegt een andere cafégast.
Met name probleem moderne smartphonesUit onderzoek van TNO en Agentschap Telecom blijkt dat met name moderne smartphones moeite hebben met het bereiken van het noodnummer 112. Deze telefoons hebben een geïntegreerde antenne. Dat zou voor meer problemen kunnen zorgen.
Het CDA wil dat providers haast gaan maken met het mogelijk maken van bellen over het 4G-netwerk. Volgens de minister zijn ze daar al volop mee bezig en zal dat in de loop van volgend jaar kunnen.
Vaste lijnProviders hebben al volop plannen voor meer en betere masten. Bovendien mogen ze van de minister gebruik maken van de C2000-masten van de politie en de brandweer om antennes aan op te hangen.
Maar er zullen altijd lastige gebieden blijven. Daar moeten mensen soms naar buiten lopen om bereik te krijgen, zegt de minister. "Bovendien is het slim om in die gebieden je vaste telefoonlijn aan te houden. Want daarmee heb je altijd contact met 112."
.