'Crowdmapping', hoe je vanachter je pc in Brabant de hulpdiensten in Nepal kan helpen

30 april 2015 om 12:49 • Aangepast 21 november 2020 om 18:41
nl
De hulpdiensten in Nepal ondersteunen vanachter je computer thuis, Kenny Meesters uit Eindhoven is er druk mee. Als vrijwilliger maar ook voor zijn onderzoek aan de Universiteit van Tilburg.
Profielfoto van
Geschreven door

Samen met digitale vrijwilligers van over de hele wereld vormt hij de Standby Taskforce. Een organisatie die voornamelijk social media afspeurt voor aanknopingspunten. Crowdmapping heet dat.
Geen telefoonbereikZo ontdekte de Eindhovenaar via openbare bronnen op internet dat er op een bepaalde plek in het rampgebied geen telefoonbereik is. “Dat is belangrijk om door te geven, want dit wordt straks een blinde plek voor de hulpverleners", vertelt Meesters tegen de NOS.
Wereldwijd zijn er zo’n 4000 mensen die tweets, tekstberichten, foto’s en andere bronnen beoordelen op relevantie, weet Meesters.
'Lijntje met de VN'Via coördinatoren van de taskforce wordt belangrijke relevante informatie doorgespeeld naar de hulporganisaties. Dat kan heel snel gaan. “Als de nood heel hoog is en er direct hulp nodig is, hebben wij contact met de VN daar ter plekke”, legt Meesters uit.
Meesters is niet alleen vrijwilliger bij de Standby Taskforce. Hij gebruikt de informatie en ervaring voor zijn promotieonderzoek op de UvT. Hij onderzoekt de invloed van sociale media op rampenbestrijding.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.