Honderd slachtoffers seksueel misbruik melden zich op valreep bij meldpunt Katholieke Kerk
Het sluiten van het meldpunt zorgde voor verdeeldheid in de Tweede Kamer. Een deel wilde dat het meldpunt langer open zou blijven. Volgens minister Van der Steur is het nu 'tijd om er een punt achter te zetten'. Dat meldt de NOS.
Meldpunt nog jaar open voor afhandelingVolgens Spekman blijft het meldpunt wel nog zeker een jaar bestaan. "We moeten alle bestaande meldingen nog afhandelen, daarna zal het verdwijnen. In dat jaar moeten we kijken of er recht is op compensatie voor de slachtoffers die zich gemeld hebben." Spekman benadrukt dat er nog andere wegen zijn om meldingen van grensoverschrijdend gedrag te melden. "Er zal dan naar de echt schrijnende gevallen worden gekeken en dan wordt bepaald of die recht hebben op compensatie."
Het Meldpunt Seksueel Misbruik was sinds 2011 in gebruik. Sindsdien zijn er ruim 3500 meldingen binnengekomen, met name over misbruik in de jaren vijftig en zestig. De commissie-Deetman, die het seksueel misbruik in de katholieke kerk onderzocht, constateerde destijds dat er in totaal tussen de 10.000 en 20.000 misbruikslachtoffers zijn.
Het was eerst de bedoeling dat het meldpunt op 1 juli 2014 zou sluiten. Het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik vocht die datum aan. De rechter bepaalde in een kort geding dat het tot 1 mei 2015 open moest blijven.