Behandeling buikvlieskanker Catharina Ziekenhuis slaat aan, 'Overlevingsduur flink toegenomen'

4 mei 2015 om 12:27
nl
Door een vernieuwde behandeling is de overlevingskans voor patiënten met uitgezaaide darmkanker in het buikvlies flink toegenomen. Na vijf jaar blijkt nu 25 tot 30 procent nog te leven. Dat meldt het Eindhovense Catharina Ziekenhuis maandag na onderzoek.
Geschreven door

Het gaat om de zogenoemde Hipec-behandeling, waarbij de chirurg alle zichtbare uitzaaiingen op het buikvlies en in de buikholte verwijdert. Tijdens de operatie laat hij daarnaast verwarmde chemovloeistof rondpompen in de buikholte. Die vloeistof pakt kwaadaardige cellen aan.
Overlevingsduur verzesvoudigdBij het Catharina Ziekenhuis doen oncologen onderzoek naar de nieuwe behandelingsmethode. De behandeling blijkt aan te slaan en bovendien erg succesvol te zijn. De gemiddelde overlevingsduur is namelijk verzesvoudigd: van 6 naar 36 maanden.
Chirurg Ignace de Hingh van het Catharina Kanker Instituut laat weten tevreden te zijn met de eerste cijfers. "Dat werd vijftien jaar geleden nog voor onmogelijk gehouden." Wel benadrukt de medicus dat er niet te vroeg moet worden gejuicht. De resultaten komen van een geselecteerde groep patiënten.
'Meer patiënten kunnen worden behandeld'In Nederland worden jaarlijks 250 tot 300 patiënten met uitgezaaide darmkanker in het buikvlies geopereerd. Een deel daarvan krijgt geen Hipec-behandeling, omdat volgens De Hingh patiënten van artsen te horen krijgen dat ze niet meer kunnen worden behandeld.
"Het is van belang dat patiënten met uitgezaaide dikke darmkanker worden overlegd met een gespecialiseerd centrum", meent de chirurg. In het Catharina Kanker Instituut worden jaarlijks 80 patiënten met uitgezaaide darmkanker geopereerd.
Lees ook: Terminale longkankerpatiënten leven langer door behandeling Catharina Ziekenhuis Eindhoven
Meer onderzoek nodigHet Catharina Ziekenhuis is een spil in de Hipec-behandeling in Nederland. Binnen een jaar promoveren drie arts-onderzoekers op deze behandeling. Met hun resultaten wil het ziekenhuis de behandeling verbeteren. De Hingh: "We kunnen het ons niet permitteren om achterover te leunen."
Afgelopen week werd daarnaast de Dutch Peritoneal Oncology Group opgericht. Die stichting heeft het doel om de Hipec-methode voor de behandeling van patiënten met uitgezaaide dikke-darmkanker te vergroten. Momenteel zijn er bij de organisatie acht behandelcentra aangesloten, waaronder het 'Cathrien'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.