Video

'Weggooien is sunt', kliekjes weggeven via Facebook groot succes: 'Het is wat uit de hand gelopen'

7 mei 2015 om 15:36
nl
Het begon met een klein initiatief op Facebook, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een groot project waar ruim 1300 mensen aan meedoen: het Tilburgs Kliekjes Doorgeefluik. Heb je eten over? Geef het weg!
Geschreven door

Eten weggooien is zonde, vindt Sigrid Horvers uit Tilburg. Vorig jaar oktober begon ze daarom de Facebookpagina
Tilburgs Kliekjes Doorgeefluik, samen met haar vriendin Joy's van Lieshout.
Het werd een succes. In ruim een half jaar zijn er al over de duizend Tilburgers die dit wel zien zitten. "Het is wel wat uit de hand gelopen", zegt Sigrid.
Gratis etenOp de Facebookpagina roept Sigrid anderen op om mee te doen. Dat doet ze als volgt: “Weer eens te veel eten klaargemaakt of nog een hoop over van de barbecue of een feestje? Geef het hier weg want weggooien is sunt! Blijf gul, respectvol en lief voor elkaar zoals we het hier gewend zijn. Verkopen en ruilen is in deze groep niet toegestaan.“ Gratis moet het dus zijn, dat is absoluut een voorwaarde.
Het gaat heel simpel in zijn werk. “Je plaatst een foto van het kliekje op Facebook en je geeft wat extra informatie. Of het gekruid is. En of het halal is bijvoorbeeld. Wie wel zin heeft in jouw eten, kan reageren. Via een privébericht spreek je dan samen af.”
InsectenHet gaat vaak al lang niet meer alleen om het eten. Er ontstaan zelfs vriendschappen. “Mensen wonen al jaren vlak bij elkaar en nu leren ze elkaar pas kennen", vertelt Sigrid. "Iemand die een kliekje ophaalt, wordt zelfs binnengeroepen en gevraagd om gezellig mee te eten."
Het gaat niet alleen om doorsnee gerechten. "We hebben ook een deelnemer die wilde experimenteren met het koken van insecten. Ze wilde meelwormburgers klaarmaken en sprinkhanen eten. Uiteindelijk nodigde ze vijf mensen uit die reageerden op haar bericht."
KliekjesdagSigrid en Joy's hebben de smaak te pakken. Ze gaan zelfs een kliekjesdag houden, op 6 juni. Bezoekers kunnen dan hun kliekjes meenemen en proeven van hapjes. En een fotograaf gaat advies geven onder het motto: 'Hoe zet ik mijn kliek goed op de kiek'.
In andere steden wordt het initiatief overgenomen. Zo heb je nu ook het Breda's Kliekjes Doorgeefluik.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.