Steeds méér voetballers, maar steeds minder voetbalclubs: 'Kiezen tussen faillissement en fusie'

28 februari 2016 om 15:00
nl
Een opvallende trend in het amateurvoetbal. Terwijl het aantal voetballers in onze provincie al jaren stijgt, dáált het aantal clubs juist. "Vijf jaar na de vorige fusie moeten we nu alwéér over een fusie gaan nadenken."
Profielfoto van Smit Mattijs
Geschreven door
Smit Mattijs

Dalende sponsorinkomsten, tekorten aan vrijwilligers en steeds hogere huurlasten voor sportparken. Het zijn financieel zware tijden voor amateurvoetbalclubs. En dus komen steeds meer veld- én zaalvoetbalclubs in de problemen.
Vijftig clubs weg in vijf jaarIn vijf jaar tijd verloor Brabant door fusies en faillissementen al vijftig clubs. En deze trend zet de komende jaren waarschijnlijk 'gewoon' door.[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56d0498413efc] 'Knijpen!', 'feller!', ddddiiiieeeepppp!!!!!!!!!!!' Het is een doodnormale donderdagavond op sportcomplex Eindhoven-noord.
De voetballen én de voetbaltermen vliegen je beide even hard om de oren. Voetballers van de voormalige buren en aartsrivalen WVVZ en ESV spelen hier al vijf jaar in hetzelfde tenue op hetzelfde sportpark. "Beide clubs kregen een prachtig sportpark van de gemeente, als we zouden fuseren. En zie hier voetbalclub WODAN", vertelt voorzitter Harrie van de Ven trots.
Voor de leden van beide verenigingen was het een enorme stap. Fuseren met de vijand. Met name de wat oudere, échte clubmensen hadden het er moeilijk mee. "Het blauwwit van WVVZ en het zwartwit van ESV zouden niet samen kunnen gaan, vonden zij", zegt Van de Ven. "Maar inmiddels draagt iedereen met trots het blauwzwarte tenue van WODAN."
Kort dagMaar vijf jaar later verkeert WODAN, zoals zoveel voetbalclubs, in financiële problemen. Een nieuwe fusie zou de oplossing zijn, vindt de gemeente. Ditmaal met Nieuw Woensel, dat enkele kilometers verderop speelt.
De leden zien het niet allemaal meteen zitten. "Iedereen is net een beetje gewend aan de nieuwe situatie, twee clubs bij elkaar. Als er nu een derde overheen komt, is het misschien wel iets te kort dag."
Het bestuur van WODAN is, gedwongen door de moeilijke financiële situatie, realistischer. "Als wij zelf de financiële problemen niet oplossen, dan moet het op een andere manier. Een van de mogelijkheden is dan een fusie. Een andere mogelijkheid is een faillissement en daar zit niemand op te wachten", legt Van de Ven uit. "Maar wel onder fatsoenlijke voorwaarden, ze moeten ons niet de naam en het tenue van een andere club gaan opdringen", voegt hij er snel aan toe.
Reactie KNVBDe situatie van WODAN is niet uniek. Jaarlijks neemt het aantal veld-, zaal en zelfs bedrijfsvoetbalclubs af. Ook jeugdafdelingen van profclubs fuseren. Een logische trend, vindt de KNVB.
"Iedereen is gebaat bij grote, sterke verenigingen. En niet bij faillissementen. Maar voor ons is het wél belangrijk dat een fusie alleen plaatsvindt met instemming van beide clubs. Zoiets moet niet zomaar opgedrongen worden door een gemeente of door schuldeisers."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.