Forse kritiek van brandweerexpert Fred Vos op bestrijding brand Remondis Argentia in Moerdijk
Als voormalig brandweerman en instructeur probeert Vos verklaringen te vinden voor het verloop van een brand en het optreden van brandweermensen. Hij publiceerde onderzoeksrapporten over diverse grote branden, waaronder de Herculesramp in 1996 en de Volendambrand in 2001. “Het zou me niets verbazen als de brandweer nu nog steeds niets geleerd heeft van de fouten die tijdens Chemie-Pack werden gemaakt.”
'We hebben hem niet gezien'De brandweer zegt zich niet te herkennen in de kritiek. "Wij zijn tevreden over de manier waarop de brand is bestreden dinsdag. Fred Vos beroept zich op beelden die hij thuis heeft gezien. Wij hebben hem niet gezien dinsdag", aldus een woordvoerder.
Op het industrieterrein van Moerdijk woedde de brand, die mogelijk is ontstaan bij een shredder, ruim drie uur. Vos keek met grote verontwaardiging naar de beelden. Hij zet zijn vraagtekens of er op het terrein voldoende brandpreventieve maatregelen zijn getroffen. “Er was sprake van een hoge vuurbelasting. Dat betekent dat er veel brandbaar materiaal was opgeslagen.”
ZIE OOK: Grote brand bij Remondis Argentia in Moerdijk in tien foto’s en vijf video’s
'Druppel op gloeiende plaat'De brandweer richtte zich bij het blussen op het behoud van omliggende loodsen. In een van die loodsen lag de brandbare stof polyethyleen opgeslagen. Vos miste bij de blussers een ‘stukje bekwaamheid’. “De bestrijding verliep armzalig”, spreekt hij in felle bewoordingen. “Als je met één blusvoertuig een paar slappe straaltjes op een enorme vuurzee afvuurt, dan begrijp je het niet helemaal. Dat is niets meer dan een druppel op een gloeiende plaat”, legt de expert uit.
Het duurde volgens Vos te lang alvorens de brand onder controle was. “De bestrijding van de brand was erg tijdrovend. Er moet daar op het industrieterrein gewoon voldoende water zijn. Dat probleem voorkom je door daar installaties te plaatsen. Nu moest de brandweer het van een andere plek halen. Dus maakten ze maar gebruik van schuim. Schuim heeft maar een beperkt effect, zeker bij grote vloeistofbranden”, stelt Vos. Het verhaal dat er ‘onvoldoende water’ op het industrieterrein zou zijn, is bij Veiligheidsregio niet bekend.
ZIE OOK: ‘Ik stond daar en toen opeens, boem!’, medewerker Remondis ontsnapt net aan brand Moerdijk
PessimistischDat het vuur uiteindelijk onder controle was, lag niet zozeer aan de kwaliteiten van de brandweer, vertelt de deskundige. “Dat hadden ze vooral te danken aan de gunstige windrichting. Het zou me niets verbazen als de brandweer niets geleerd heeft van het drama van Chemie-Pack. Je moet immers wel in staat zijn tot leren. Ik ben behoorlijk pessimistisch als straks weer zo’n brand uitbreekt.”
Remondis is een wereldwijd opererende afvalverwerker die gespecialiseerd in de verwerking van stoffen die edelmetalen als goud, platina en zilver bevatten. “Ik heb mijn twijfels of de loodsen van het bedrijf wel aan de strikte eisen voldeden", aldus Vos.
ZIE OOK: ‘Het werd van kwaad tot erger’, buurtbewoners opgeschrikt door explosies en grote brand in Moerdijk
Het is niet de eerste keer dat bij het bedrijf brand uitbreekt. Ook in juni 2013 was er een heftige brand, na een explosie in een grote oven. Daarbij vielen geen gewonden. Op industrieterrein Moerdijk brak in januari 2011 brand uit bij chemiebedrijf Chemie-Pack. Vorig jaar was er een explosie en brand bij Shell-Moerdijk.
Boze dorpsraadDe dorpsraad van het dorp Moerdijk trok woensdag opnieuw aan de bel na de grote brand. Het stuit de inwoners tegen de borst dat er nog altijd 135 hectare grond is gereserveerd voor zware en chemische industrie.