GGZ in Eindhoven luidt de noodklok over dagbesteding: 'Sluiting dreigt over een paar maanden'

19 mei 2015 om 15:28
nl
Eigenlijk gaat het best goed met de GGzE in Eindhoven. In het dinsdag gepresenteerde jaarverslag staat dat de instelling een positief resultaat boekt van 4 miljoen. Toch moet de dagbesteding, waar 350 mensen gebruik van maken, wellicht sluiten over een paar maanden door geldtekort. En dus luidt de GGzE de noodklok.
Geschreven door

De gemeente Eindhoven komt miljoenen tekort voor het uitvoeren van zorg. Voor de dagbesteding van de GGzE is 7 tot 8 ton nodig. Voorzitter Joep Verbugt van de Raad van Bestuur maakt zich flinke zorgen. "Het is een erg goedkope vorm van zorg. De gevolgen van het feit dat deze mensen op straat komen te staan, zullen veel duurder zijn."
Meer verwarde personen op straatVolgens Verbugt moet de voorziening sluiten als er binnen een paar maanden geen besluit komt over het geld. "Het is een goede, goedkope voorziening, waar 350 mensen straks hun plek kwijtraken. Mensen kunnen er hun hart luchten als ze zich minder goed voelen. Ze kunnen plannen maken om nieuwe dingen op te starten. Ze treffen daar lotgenoten. Mensen daar zeggen dat ze niet aan hun familie uitgelegd krijgen wat er mis is, maar bij de dagbesteding vinden ze begrip."
Volgens Verbugt worden deze mensen aan hun lot overgelaten als de dagvoorziening de deuren moet sluiten. "We zien nu al signalen, ook van de politie, dat ze te maken krijgen met veel meer verwarde personen. De kans dat het aantal nog toeneemt als je deze goedkope voorziening gaat sluiten, wordt dan een stuk groter."
'Schizofrene situatie'Tegelijkertijd ziet Verbugt met 'lede ogen' hoe er veel geld wordt 'verspild' aan administratie en regeldruk. Vorig jaar sloeg de GGzE daarover al alarm, maar er is weinig aan gedaan. "In Nederland wordt vijf miljard uitgegeven aan zorg, een miljard gaat op aan administratie en regeldruk," zegt Verbugt. "De overheid erkent het probleem, maar is zo met zichzelf en de overgang in de zorg bezig, dat er alleen maar regels bijkomen en het juist erger wordt. Het is een schizofrene situatie."
De GGzE is financieel erg gezond en heeft zelfs een buffer van miljoenen. Toch kan de instelling het bedrag voor de dagbesteding niet zelf ophoesten, volgens Verbugt. "Over heel veel zorg die we leveren, hebben we nu totaal geen zekerheid. Daar nemen we zelf het risico en financieren we veel zelf voor. Als de voorziening niet meer betaald gaat worden, kun je dat een tijdje overeind houden, maar niet structureel."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.