Den Bosch verliest strijd: hoofdpijndossier Bartenbrug wordt chronische migraine

22 mei 2015 om 13:45
nl
De gemeente Den Bosch heeft de juridische strijd om de Bartenbrug verloren. De stad wilde alle verantwoordelijkheid voor het veelbesproken debacle met de brug bij bouwondernemer BAM neerleggen. De Raad voor de Arbitrage in de Bouw vindt dat BAM geen schuld heeft.
Geschreven door

De gemeente Den Bosch heeft zes miljoen euro uitgegeven aan de brug en reageert dan ook teleurgesteld op het vonnis van de Raad. Burgemeester en wethouders denken na over de vraag of ze in hoger beroep moeten gaan tegen de uitspraak.
Symbool van wat mis gaatDe Bartenburg is voor tegenstanders van het Bossche gemeentebestuur symbool geworden van alles wat in een stad mis kan gaan met bruggen. Het was een dankbaar onderwerp van spot tijdens carnaval. Ook de opening van de prestigieuze Paleisbrug, die het oude en nieuwe hart van Den Bosch verbindt, was een jaar later dan gepland omdat er problemen waren tussen de gemeente en Prorail.
De Bartenbrug werd in 1935 over de Aa gebouwd als verbinding tussen nieuwe wijken en de binnenstad. Tien jaar geleden werd een wedstrijd uitgeschreven omdat de brug aan vervanging toe was.
Schadevergoeding voor winkeliersEen paar jaar geleden begon het opknappen van de brug. Dat werd een drama. Telkens bleek het duurder en duurder te worden en de brug bleef zo lang dicht dat winkeliers in de Hinthamerstraat zoveel verlies leden dat de gemeente tonnen schadevergoeding moest betalen.
De hele affaire kostte in 2013 GroenLinks-wethouder Ruud Schouten de kop. Wethouder Geert Snijders kreeg de opdracht schoon schip te maken. Eén van de eerste dingen die hij kon meedelen, was dat de brug nog eens acht ton duurder zou worden. Om te voorkomen dat het verkeer nog langer zou moeten omrijden kwam er een noodbrug.
BAM niet schuldig aan scheurenAlles bij elkaar kostte de hele zaak de gemeente Den Bosch zes miljoen euro. De gemeente stelde bouw BAM aansprakelijk. Maar het bouwbedrijf krijgt in het vrijdag gepubliceerde vonnis op de belangrijkste punten gelijk. Zo valt het ontstaan van 'terrasvormige scheuren' in de hoofdconstructie BAM niet aan te rekenen.
De fout zat daar volgens de arbiters in het ontwerp: daarin stond dat de specifieke staalsoort moest worden toegepast die achteraf voor problemen zorgde.
Tevreden met beslissingBAM is tevreden met de beslissing, reageerde een woordvoerder. Hij zei ervan uit te gaan dat de gemeente alle kosten die nog niet waren afgerekend nu alsnog zal voldoen.
De gemeente wil nog steeds een nieuwe brug over de rivier de Aa laten bouwen, maar mikt nu op een eenvoudig, degelijk ontwerp voor iets meer dan de helft van de prijs van het mislukte exemplaar.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.