Achter de schermen alles geprobeerd, maar gedoogcoalitie verliest meerderheid in Eerste Kamer
Achter de schermen is tot dinsdagochtend nog geprobeerd om stemmen te verzamelen die het kabinet Rutte II aan een meerderheid moesten helpen. Zo kreeg Jan Heijman van Lokaal Brabant tot dinsdagmorgen telefoontjes van landelijke partijen die om zijn stem vroegen. De afgelopen periode namen vrijwel alle landelijke partijen contact met hem op.
Alle 55 leden van Provinciale Staten in Brabant brachten dinsdagmiddag hun stem uit.
De verkiezingen van de Eerste Kamer zijn van groot belang voor het kabinet Rutte II, dat met gedoogsteun van D66, SGP en ChristenUnie een kleine meerderheid had in de Eerste Kamer.
Meerderheid kwijtDie meerderheid zijn ze echter kwijt. Samen komen ze niet verder dan 36 van de in totaal 75 zetels. Dit waren er 38. Zo blijkt uit een vertaling van de stemmen die dinsdag door 570 Statenleden in alle provincies zijn uitgebracht.
Die uitslag komt overeen met de uitslag van de Statenverkiezingen op 18 maart. Dit betekent dat het kabinet met nog meer partijen zal moeten onderhandelen voor steun in de Eerste Kamer.
Voorkeurstemmen Van Hattem (PVV)Alexander van Hattem, fractievoorzitter van de PVV in de Brabantse Staten, is met voorkeurstemmen gekozen in de Eerste Kamer. Dit geldt ook voor zijn PVV-collega Alexander Kops. Van Hattem stond negende op de lijst. Op basis van deze plek had hij uiteindelijk ook een zetel in de Eerste Kamer bemachtigd.
Bij de andere partijen kreeg niemand voldoende voorkeurstemmen om iemand anders van de lijst te duwen. De nieuwe Eerste Kamer telt 49 mannen en 26 vrouwen.
Officiële uitslagDe Kiesraad maakt donderdag om vier uur de officiële uitslag bekend. Dat gebeurt in de Eerste Kamer. De leden van de Eerste Kamer worden op 9 juni geïnstalleerd. Onder hen Ton Rombouts, burgemeester van Den Bosch. Hij stond vijfde op de lijst van het CDA.