Video

'Ze liggen niet op het dak, ze zijn het dak', TU/e wil zonnepanelen laten aansluiten bij wensen

26 mei 2015 om 18:34
nl
Zonnepanelen zijn bedoeld om energie op te wekken. Maar het ziet er vaak niet zo mooi uit. De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) onderzoekt daarom zonnepanelen die ín het dak verwerkt zijn. 'Ze liggen niet op het dak, maar ze zíjn het dak.'
Geschreven door

Op het dak van de Universiteit staan vijf huisjes met zonnepanelen. De TU/e onderzoekt hoe de verschillende panelen optimaal kunnen functioneren als dak. Dat doen ze om zonnepanelen populairder te maken. Want zoveel mensen, zoveel wensen.
Jan Hensen, professor TU/e: "Je kunt het eigenlijk vergelijken met de vele soorten auto's. Mensen hebben verschillende smaken, verschillende redenen. Sommige mensen leggen meer nadruk op mooi, anderen misschien meer op de opbrengst. Sommige mensen hebben een huis dat niet op het zuiden is gericht. Voor al deze verschillende aspecten heb je nu verschillende producten."
EnergiezuinigheidMaar het gaat niet alleen om het uiterlijk. Sinds 1 januari moet nieuwbouw energiezuiniger zijn. Om daarop in te haken, onderzoekt de TU/e samen met onderzoeksinstelling SEAC op welke manier de panelen het efficiëntst werken. Dat project heet SolarBeat.
Roland Valckenborg, projectleider SEAC: "We helpen verschillende productontwikkelaars. Ieder bedrijf heeft zijn eigen huisje en kan daar zijn eigen onderzoek inrichten."
StudentenDe studenten Bouwkunde worden ook betrokken bij dit soort projecten. Op die manier maken ze kennis met het bedrijfsleven. Professor Hensen merkt ook dat studenten graag iets willen toevoegen aan de maatschappij. Met dit project kunnen de studenten Nederland een beetje duurzamer maken.
De Technische Universiteit hoopt dat meer mensen zullen overstappen op zonne-energie. Voor Professor Hensen zijn onafhankelijkheid en duurzaamheid erg belangrijk. "Als we fossiele brandstoffen blijven gebruiken, heeft dat impact op het klimaat. Bovendien worden we steeds meer afhankelijk van andere landen, wat Nederland eigenlijk niet wil", vertelt Professor Hensen.
KleurtjesMocht je het jammer vinden dat je buren dan niet zien dat je zonnepanelen hebt, geen probleem. De variant van zonnepanelen op je dak worden ook nog steeds verder ontwikkeld. SolarBeat wil de mensen meer keus aanbieden. Houd je niet van zwart, er zijn nu ook panelen beschikbaar in groen en terracotta.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.