'Motorbendes dekmantel georganiseerde misdaad', politietopman kondigt nieuwe acties aan

28 mei 2015 om 18:22
nl
Beruchte motorclubs als Bandidos, Satudarah, Hells Angels en andere 'outlaw motorgangs' kunnen de komende tijd rekenen op nieuwe invallen en acties. De politie wil een grote schoonmaak houden in de wereld van deze motorclubs die volgens de politie een dekmantel zijn voor de georganiseerde misdaad.
Geschreven door

Dat zegt politietopman Pim Miltenburg, verantwoordelijk voor de landelijke bestrijding van motorbendes, in 'EenVandaag'.
Van Miltenburg zegt tegen 'EenVandaag' dat de politie dit soort onderzoeken en acties zal blijven doen. Ook op grote schaal zoals in Brabant, Limburg, België en Duitsland. "Het grote plan erachter is dat dit soort motorclubs niet onaantastbaar in Nederland kunnen opereren. Deze gangs denken dat ze boven de wet staan. Dat is dus niet zo."
OnaantastbaarMiltenburg reageert in een interview in 'EenVandaag' op de grootschalige operatie van de politie woensdag tegen de Bandidos. De actie, maandenlang in het diepste geheim voorbereid, is een opmaat naar een verbod van de outlaw motorbendes, zegt Miltenburg.
"De strategie is om te kijken naar individuele leden, maar ook naar de groep en een civiel verbod. Ik denk dat er veel materiaal is om dat onderzoek te starten. Wanneer motorclubs zich op deze manier manifesteren, helpt het zeker als we ze kunnen verbieden."
Het onderzoek tegen de Bandidos liep al bijna een jaar en richt zich volgens Miltenburg op criminelen die al veel langer bekend zijn uit het milieu. "Er wordt steeds gezegd, de Bandidos kwamen naar Nederland. Maar het zijn criminelen die al langer in Limburg waren die zich bij Bandidos aansloten. Daarom hebben we gelijk een onderzoek gestart."
DekmantelMiltenburg wijst erop dat de motorbendes waartegen politie en justitie zich richten, een centrale spil vormen in de georganiseerde criminaliteit. Opvallend veel kopstukken uit de onderwereld zijn lid of hebben banden met een MC.
"Het zijn ontmoetingsplaatsen. Een goed netwerk om tot criminele deals te komen. Die clubs bieden status, maar ook een logistiek netwerk om handel te doen, binnen een groep van mensen die zwijgen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.