Video

Oprijlaan Kasteel Heeswijk moet weer worden zoals vroeger: 'De baron nam eigenlijk de achteringang'

29 mei 2015 om 20:09
nl
De historische oprijlaan van Kasteel Heeswijk wordt weer in oude luister hersteld. De afgelopen honderd jaar kwamen bezoekers eigenlijk via de achteringang binnen.
Geschreven door

Wie nu Kasteel Heeswijk bezoekt, rijdt over de Gouverneursweg tussen Middelrode en Heeswijk een oprijlaan op. Hoewel statig, is het niet de oorspronkelijke oprijlaan van het kasteel. Die ligt namelijk aan de andere kant van het kasteel richting de N279, verscholen tussen de bossen.
Baron ging achteromHet verleggen van de hoofdingang is het werk van de 19e-eeuwse baron Andreas van den Bogaerde van Terbrugge. Hij was gouverneur van Brabant en woonde op het kasteel. Elke dag moest hij met zijn paardenkoets over de hobbelige wegen richting Den Bosch. Daar stond zijn kantoor: het Gouvernementspaleis, nu Het Noordbrabants Museum.
De baron was het hobbelige zandpad zat en liet de binnendoorweg aan de andere kant van het kasteel bestraten. Zo ontstond de Gouverneursweg, één van de eerste provinciale wegen in Brabant.
VerloederingOndertussen verloedert de echte oprijlaan richting de N279 in rap tempo. De originele bestrating brokkelt af, de oude rododendrons woekeren de oprijlaan over en de poorten roesten vast.  
De afgelopen jaren is Kasteel Heeswijk van binnen en buiten flink gerestaureerd. Nu is het de beurt aan het landgoed rondom het kasteel, waaronder die oude oprijlaan.
Meer toeristenNa verbreding van de N279 bij Heeswijk-Dinther zou het mogelijk moeten zijn om de afslag naar het kasteel te nemen. De ingang van het kasteel is dan niet langer alleen via sluipwegen te bereiken. Het kasteel krijgt aan die kant een grotere parkeerplaats. "Dat is nodig voor het stijgende bezoekersaantal", legt directeur Luc Eekhout van de Stichting Kasteel Heeswijk uit.
De restauratie van het hele landgoed komt voor de rekening van de stichting die het kasteel beheert, grondeigenaar Het Brabants Landschap en de provincie. "De komende twee jaar willen wij het landgoed ontwikkelen. De oprijlaan is eigenlijk vergeten. Er ligt nog oude bestrating, van die kleine keien. Die willen we in authentieke staat terugbrengen, want die oprijlaan ligt nu verstopt in het landschap", legt Eekhout uit.
De oprijlaan moet over twee tot drie jaar opgeknapt zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.