NAC Breda degradeert naar Jupiler League: een overzicht van het rampjaar

31 mei 2015 om 19:55
nl
Breda en omstreken is in rouw, want NAC is zondagmiddag gedegradeerd naar de Jupiler League. Lange tijd leek het er nog op dat het seizoen, dat bol stond van de foute beslissingen en relletjes, nog kon worden gered via de play-offs. Roda JC trok in de finale van de nacompetitie over twee duels echter aan het langste eind waardoor NAC uit de eredivisie ligt. Een overzicht van het rampseizoen 2014/2015.
Geschreven door

Lees ook: NAC Breda degradeert uit eredivisie na zenuwslopende kraker tegen Roda JC
Het begin van de problemen bij NAC ligt al in de zomer van 2014. Technisch directeur Graeme Rutjes, zelf al niet stevig in het zadel, besluit samen met directeur Justin Goetzee om door te gaan met trainer Nebojsa Gudelj. De coach heeft NAC weliswaar uit de nacompetitie en in de eredivisie gehouden, maar het rommelt al wel tussen Gudelj en een deel van de selectie. "Maar", zo stelt Rutjes, "Er is voldoende vertrouwen in Gudelj. Bovendien gaan er veel jongens weg." [YouTube:body:https://youtu.be/5O9ksdv_Nto] 'Een beetje knutselen'Vol zelfvertrouwen presenteert Graeme Rutjes dan ook de doelstelling voor het seizoen 2014/2015: "We willen ons zo snel mogelijk veilig spelen met attractief en aanvallend voetbal." En hoewel NAC geen transfersommen kan betalen, begint de technische baas in mei veelbelovend met het aantrekken van Erik Falkenburg en Joeri de Kamps. Goede spelers, maar Rutjes lapt met in ieder geval Falkenburg het salarisplafond van 180.000 euro aan zijn laars. Met later ook Uros Matic (die al op huurbasis voor NAC speelde) is er inmiddels een flinke hap uit het spelersbudget genomen.
Rutjes heeft het vervolgens lastig met het aantrekken van spelers, de één na de ander laat weten geen trek in NAC te hebben. Vervelend volgens de technisch directeur, maar geen man overboord. Hij moet creatief zijn."We willen nog twee verdedigers en twee aanvallers", laat Rutjes op 1 juli 2014 optekenen. "We hebben een beperkt budget, dus het is een beetje knutselen." De ervaren spelers zien op dat moment de bui al hangen. Aanvoerder Jelle ten Rouwelaar luidt na een oefenwedstrijd dan ook de noodklok bij Omroep Brabant: "Ik maak me zorgen, er moeten spelers bij", zo zegt hij.
TwijfelsOok twijfelt de doelman aan de speelwijze die Rutjes en trainer Gudelj voor ogen hebben. Het tweetal doet erg veel moeite om spits Stipe Perica nog een jaar van het Engelse Chelsea te huren. Keeper Jelle ten Rouwelaar ziet dat - bij gebrek aan vleugelaanvallers met een goede voorzet - helemaal niet zitten.
"Het is een uitstekende jongen", zo analyseert de aanvoerder. "Maar we moeten op zoek naar een iets andere spits." Het binnenbrandje wordt middels 'een goed gesprek' geblust, er wordt niet naar Ten Rouwelaar geluisterd en Perica komt uiteindelijk toch naar Breda.  
Dissidenten moesten wegTerwijl Rutjes druk op zoek is naar nieuwe spelers, moet er ook wat weg. Zo doet hij bijvoorbeeld Jeffrey Sarpong en Joey Suk publiekelijk in de aanbieding. De truc om budget vrij te krijgen mislukt en beide spelers blijven in Breda.
Twee andere, volgens velen waardevolle, krachten verlaten de club wel. De grootste dissidenten van het voorgaande seizoen, Kees Kwakman en Alex Schalk, vertrekken respectievelijk naar het Zuid-Afrikaanse Bidvest Wits en Go Ahead Eagles. Tot ontsteltenis van alles en iedereen krijgen beide spelers zelfs een afkoopsom mee, zo blijkt later. Kwakman en Schalk moeten weg omdat beide partijen niet meer met elkaar kunnen of willen samenwerken. De Raad van Commissarissen, het bestuur van NAC, laat het allemaal gebeuren.  
MiskopenHet knutselen van Rutjes wordt uiteindelijk prutsen, hij haalt de verkeerde spelers. Door zijn beperkte netwerk in de voetballerij moet hij terugvallen op de contacten van zijn trainer Nebojsa Gudelj en assistent Marino Pusic. Zo komen onder andere centrale verdediger Alexander Damcevski en rechtsbuiten Kingsley Boateng naar Breda.
De laatste wordt zelfs puur op basis van videobeelden gehaald. Hoewel nog jong en onervaren, het blijken twee miskopen en al snel wordt duidelijk dat het elftal van NAC er eentje is dat van los zand aan elkaar hangt. Door de verschillende nationaliteiten in de selectie is communicatie een probleem en er is weinig lijn of idee te ontdekken in het spel van de Bredase ploeg.  
Geen slecht beginOp 9 augustus begint de Bredase club de competitie met een 1-1 gelijkspel tegen Excelsior. Een week later gaat het goed mis in Eindhoven, PSV veegt NAC met 6-1 van de mat. Maar NAC herstelt zich, pakt een punt tegen FC Twente en de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle wordt zelfs met enig geluk met 3-1 gewonnen. Datzelfde geldt voor het uitduel een week later tegen FC Dordrecht. De Bredanaars zegevieren met 1-0, maar hadden eigenlijk klop moeten krijgen. Maar goed, tot zover niets aan de hand.
Het eerste relletje van het seizoen is dan al wel geboren. Trainer Gudelj besluit om Mats Seuntjens tijdelijk uit de selectie te verwijderen. Hij is niet tevreden over de inzet van de speler. Seuntjens ondergaat de straf gelaten, maar is er niet blij mee. Uiteindelijk wordt de aanvaller/middenvelder weer in genade aangenomen.
De rel 'Jan-Willem van Dijk'Een veel grotere rel volgt snel. Half augustus wordt oud-ondernemer Jan-Willem van Dijk officieel binnengehaald als manager klanttevredenheid. Van Dijk was voorheen directeur bij hoofdsponsor Into Telecom. Hij heeft nieuwe, frisse ideeën om meer geld in het laatje te brengen bij NAC. De commerciële man en NAC-fan in hart en nieren gaat echter als een olifant door de porseleinkast. Hij stelt dat het geld op straat ligt en de begroting van NAC binnen afzienbare tijd naar 18 miljoen euro kan. Hij vindt dat de Bredase club structureel top 8 moet spelen in de eredivisie.  
Bewust of onbewust valt Van Dijk met zijn uitspraken bij Omroep Brabant keihard directeur Justin Goetzee af. Bekend is dat hij Goetzee geen goede leider vindt en commercieel onder de maat vindt presteren. Van Dijk predikt een commerciële revolutie. "Geen visie, geen ambitie en Sinterklaas bestaat wel", was één van zijn gevleugelde uitspraken.
Algemeen directeur Goetzee wil geleidelijke groei van de organisatie. Hij pikt het niet en krijgt de meerderheid van het bestuur en aandeelhouders van NAC achter zich. Na een paar dagen vertrekt Jan-Willem van Dijk. Volgens een officiële verklaring van NAC hebben de televisieoptredens bij Omroep Brabant hem de das omgedaan en is er een onwerkbare situatie ontstaan. De conclusie mag zijn dat samenwerken bij NAC weer een stuk lastiger lijkt dan elkaar tegenwerken. [YouTube:body:https://youtu.be/M-Rnhr-ytv8]AmateurniveauDat samenwerken gaat op het veld ook niet goed, sportief komt er de klad er in. De Bredase ploeg verliest van aartsrivaal Willem II en Ajax. Het dieptepunt volgt een week later als NAC in Almelo met 6-1 het schip in gaat tegen Heracles, op dat moment de nummer laatst in de eredivisie. Er ontstaat paniek. "Het leek wel amateurniveau", bromt aanvoerder Ten Rouwelaar na afloop, die zelf ook niet vrijuit gaat.[YouTube:body:https://youtu.be/6iML0hWQvhc] De druk op trainer Gudelj is inmiddels tot grote hoogte gestegen. Het elftal speelt onder zijn leiding vaak slap en inspiratieloos. Gudelj ligt intern met wat mensen overhoop. Hoewel hij de boel niet op de rit krijgt, bleef hij steun ontvangen. "Er is vertrouwen in wat Nebojsa doet. Zowel bij mij, bij algemeen directeur Justin Goetzee en bij de Raad van Commissarissen", aldus TD Rutjes, die zelf ook al een tijd zwaar onder vuur ligt.
Ontslag trainer GudeljDe uitspraken van Rutjes bleken een wassen neus, want op 13 oktober wordt Gudelj toch ontslagen. De ploeg staat dan vijftiende, heeft acht wedstrijden gespeeld en daarin acht punten gepakt. Volgens Rutjes was het een 'rotbeslissing', maar lag de schuld bij de tegenvallende resultaten van Gudelj. [YouTube:body:https://youtu.be/7F_VY4RFqwQ]Begin van een nieuwe soapHet is het begin van is weer een nieuwe soap. Rutjes stelt Eric Hellemons, trainer van de C-jeugd bij NAC, aan als nieuwe coach. Eerst voorlopig en daarna permanent. Hellemons begint met twee gelijke spelen, maar daarna gaat het weer snel bergafwaarts.
Na het verlies tegen concurrent Go Ahead Eagles op 22 november geeft aanvaller Adnane Tighadouini een signaal af over het spel van de ploeg. "Het zag er niet uit", stelt de aanvaller. "Maar we moeten ook naar onszelf kijken." [YouTube:body:https://youtu.be/7Z-5ELVwsKs]
Harde maatregelenNAC staat voorlaatste op de ranglijst en gesteund door Graeme Rutjes besluit Hellemons eind november om over te gaan tot harde maatregelen, hij zet sterspelers Adnane Tighadouini en Mats Seuntjens uit de selectie. Als reden geeft de technische leiding onprofessioneel gedrag op. Tighadouini wordt zelfs van de training gestuurd. "Je moet je bek houden", roept Hellemons hem na. [YouTube:body:https://youtu.be/oZD9JsIZ_OA]De perikelen veroorzaken veel onrust in de selectie, de getroffen spelers zijn boos en snappen er helemaal niks van. Nadat de straf is opgeheven, spreekt de uitspraak van Seuntjens boekdelen: "Ik vond ons helemaal niet onprofessioneel."[YouTube:body:https://youtu.be/0ENmJ-M7SZY]Het vertrouwen in technisch directeur Rutjes wordt ondertussen alsmaar minder. De technisch directeur blinkt al tijden uit in onhandige uitspraken en verkeerde beslissingen. Op de achtergrond roeren sommige aandeelhouders zich. "Ik vind dat onfatsoenlijk", laat Rutjes weten, maar zegt het karwei te willen afmaken.
NAC heeft nog een opleving in Leeuwarden tegen Cambuur, maar Rutjes mag van het bestuur gewoon verder aanrommelen. Het dieptepunt van NAC wordt wellicht bereikt in de bekerwedstrijd tegen Excelsior. In Rotterdam levert de ploeg op 18 december een wanprestatie door met 6-0 te verliezen. De rapen zijn gaar.
MaaskantRutjes besluit dat het toch niet zo lekker gaat met Hellemons als hoofdcoach en benadert samen met directeur Goetzee Gert-Jan Verbeek en Robert Maaskant. Verbeek haakt al snel af, maar Maaskant heeft wel oren naar een functie bij zijn oude liefde NAC.  
Het gesprek tussen Maaskant, Rutjes en Goetzee verloopt echter dramatisch en een samenwerking ketst af. Maar enige tijd later komt die er vreemd genoeg toch wel. Maaskant tekent tot aan het einde van het seizoen. De voetbalwereld lacht om de gang van zaken.
Ten Rouwelaar aanvoerder afMaaskant gaat met NAC op trainingskamp in Valencia en als eerste daad pakt hij recordhouder Jelle ten Rouwelaar de aanvoerdersband af. De keeper, die een uitermate zwak seizoen draait, was verrast maar pakt het op als een vent. Nieuweling Dirk Marcellis wordt de nieuwe captain.  [YouTube:body:https://youtu.be/zAam4l-EnJ4'I am leaving, I am gone'Maaskant doet zijn best om rust in de tent te krijgen, maar kan de eerste rel van het nieuwe jaar niet voorkomen. Aanvaller Stipe Perica raapt op 22 januari 2015 zijn boeltje bij elkaar en vertrok naar Italië.
Technisch directeur Rutjes komt hem toevallig tegen en weet nergens van. "Stipe zei: I am leaving, I am gone. Heel raar. Maar ja, wij zitten niet in de drivers seat."  
Ontslag Graeme RutjesNAC is dan al bij de sponsors met de pet rond geweest om een vracht aan versterkingen te halen. Die komen er, net als uiteindelijk ook het ontslag/opstappen van technisch directeur Graeme Rutjes. "Er is geen draagvlak meer", zo is de verklaring op 10 februari. Feit is dat de beslissing veel te laat werd genomen door de Raad van Commissarissen, eerder werd namelijk nog onvoorwaardelijke steun uitgesproken.
"Het vertrek van Rutjes is een nederlaag voor iedereen, disfunctioneren is niet aan de orde", stelt ook bestuursvoorzitter Gielen nog na het vertrek van de technisch directeur. [YouTube:body:https://youtu.be/ndkLR6dRwi0]Het nieuwe elan van MaaskantMaaskant start de tweede competitiehelft niet erg sterk, maar moet nieuwe spelers inpassen en krijgt een selectie met weinig vertrouwen. Bovendien blijft het onrustig rondom de club. Jan-Willem van Dijk meldt zich bijvoorbeeld voor overname van de NAC-aandelen en het Rat Verlegh-stadion zou op instorten staan. Toch krijgt de oefenmeester lijn in het spel van NAC. Maar vooral ook nieuw elan en vertrouwen. Demy de Zeeuw wordt op amateurbasis aan de selectie toegevoegd en die brengt de broodnodige creativiteit en leiderschap.  
De coach bluft er vervolgens aardig op los in de media, NAC leeft zowaar op en begint punten te pakken. Toch komt het niet goed in de reguliere competitie. In cruciale duels tegen FC Dordrecht en Heracles faalt NAC. Maaskant, die blijft volhouden dat NAC in de eredvisie blijft, laat zijn frustraties tegen FC Dordrecht de vrije loop en slaat een ruitje in van de dug-out. De Bredase club eindigt de competitie als zestiende en moet via de play-offs het lijfsbehoud veilig stellen.[YouTube:body:https://youtu.be/FZQkIsxJ1Gg]VVV VenloDe eerste tegenstander in de play-offs om promotie/degradatie is VVV Venlo. NAC moet eerst naar Venlo, speelt daar een moeizame wedstrijd, maar wint wel met 0-1. Thuis weet NAC het karwei wat eenvoudiger te klaren en stuur VVV met een 3-0 nederlaag terug naar Limburg.
NAC degradeertDe volgende hobbel die NAC moet nemen om ook volgend seizoen weer eredivisie te spelen is Roda JC. Ook nu weer een tweeluik, te beginnen in Kerkrade. Het duel in Zuid-Limburg lijkt een kopie van dat in Venlo. NAC wint met 0-1, maar het is billen knijpen.
Zondagmiddag het echter mis. NAC verloor, in verlenging, met 1-2 van Roda JC. Omdat uitdoelpunten 'dubbel' tellen bij een gelijke stand, gaat Roda JC naar de eredivisie ten koste van NAC.
Degradatie brengt grote zorgenNa veertien jaar eredivisie speelt NAC volgend seizoen weer een divisie lager. De financiële perikelen, de relletjes en de splijtzwam die NAC kan zijn, heeft de club uiteindelijk toch opgebroken. Het levert NAC een hoop problemen op. De club zal niet failliet gaan, maar enorm worden terug geworpen in het financiële herstel.
Zo zal de spelersbegroting met vijfendertig procent naar beneden gaan en moet een deel van het kantoorpersoneel vrezen voor hun baan. De bestuurders van de club zullen ook in de spiegel moeten kijken, zij hebben gefaald.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.