Mogelijk grootschalig DNA-onderzoek in zoektocht naar serieverkrachter Valkenswaard
In drie zedenzaken die tussen 1989 en 2010 zijn gepleegd, is sprake van dezelfde dader. Maar de politie gaat ervan uit dat de aanrander en verkrachter zeker twaalf keer toesloeg in de omgeving van Valkenswaard.
Dader komt uit de buurtDe politie vroeg kijkers van het opsporingsprogramma 'Bureau Brabant' om mee te denken wie de serieverkrachter zou kunnen zijn. Het gaat om een blanke man van inmiddels in de vijftig. Tegen zijn slachtoffers zei hij dat hij in de omgeving van Valkenswaard woonde.
Alle slachtoffers spraken over een 'naar alcohol stinkende man met grove werkhanden'. Hij had een Riethovens of Valkenswaards accent.
LEES OOK: Dit heeft de serieverkrachter op zijn kerfstok
Een volgende stap in het onderzoek is volgens de politie een DNA-verwantschapsonderzoek in de omgeving van Valkenswaard. Daarbij worden inwoners in een bepaalde straal opgeroepen om op vrijwillige basis DNA af te staan.
Forensische experts kunnen het DNA analyseren. Op deze manier hoeft de dader zelf geen genetisch materiaal af te hebben gestaan. Een DNA-spoor van een familielid kan al genoeg zijn om de zedenzaak aan een persoon te linken.
Hoe werkt zo'n DNA-onderzoek? De wet maakt het sinds een aantal jaar mogelijk om via DNA-onderzoek in een bepaald gebied een dader op te sporen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voert een DNA-verwantschapsonderzoek uit.
De serieverkrachter is een man en daarom wordt gekeken naar mannelijke Y-chromosomen. Die worden binnen de mannelijke lijn van een familie doorgegeven. Voor zo'n onderzoek kan niemand worden gedwongen om DNA af te staan.
Vaatstra-zaakIn de moordzaak van Marianne Vaatstra werd van zo'n 8000 mannen in de omgeving van haar woonplaats Zwaagwesteinde DNA afgenomen. In gymzalen in drie Friese gemeenten werd DNA afgenomen van mannen die zich vrijwillig aanmeldden. Jasper S., die door de rechtbank werd veroordeeld tot 18 jaar cel voor de moord op Vaatstra, was één van de mannen die DNA afgegeven had.
De politie hoopt dat de uitzending van 'Bureau Brabant' en die van 'Opsporing Verzocht' dinsdag voldoende tips oplevert om de dader mee op te kunnen sporen. Mochten die uitzendingen niets opleveren, dan wil de politie overgaan tot een groot DNA-onderzoek.
Cold Case TeamBij de politie in Oost-Brabant is een zogenoemd Cold Case Team bezig met de zaak van de serieverkrachter. "Zij pakken het onderzoek nu op en dat is ook de reden dat we nu weer de aandacht vragen van de kijker. Op verschillende plekken hebben wij borden neergezet waarbij wij verwijzen naar de uitzendingen van 'Bureau Brabant' en 'Opsporing Verzocht'", aldus een woordvoerster.
Dat de politie nu aandacht vraagt voor de zaak, komt volgens een woordvoerster omdat de technieken voor het analyseren van sporen en de opsporing, zijn verbeterd in de loop van de tijd.
Doet Valkenswaard mee?Is Valkenswaard bereid om mee te doen met een DNA-onderzoek van deze omvang? Op straat in Valkenswaard zijn de meningen duidelijk. "Een verkrachtingszaak ligt sowieso erg gevoelig", zegt een passant. "Als ik in dit geval de politie kan helpen, zou ik het doen."
Privacy komt in dit soort zaken op de tweede plaats, vindt een andere man voor een kroeg: "Ik zou meedoen, ik heb toch niets te verbergen."