Valkenswaard wil meewerken aan DNA-onderzoek om serieverkrachter te pakken
De politie denkt aan een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in de zoektocht naar een serieverkrachter in de omgeving van Valkenswaard. Zo'n verwantschapsonderzoek werd een paar jaar geleden gebruikt toen de recherche zocht naar de moordenaar van Marianne Vaatstra in Friesland. Door mannen in de omgeving van Valkenswaard te vragen vrijwillig DNA af te staan, kan via familiestambomen en matchende chromosomen een dader worden achterhaald.
Ik heb toch niets te verbergenOp straat in Valkenswaard was iedereen die daarnaar werd gevraagd positief. Niemand zei tegen zo'n DNA-onderzoek te zijn. "Een verkrachtingszaak ligt sowieso erg gevoelig", zegt een passant. "Als ik in dit geval de politie kan helpen, zou ik het doen."
Privacy komt in dit soort zaken op de tweede plaats, vindt een andere man. "Ik zou meedoen, ik heb toch niets te verbergen."
Dader komt uit de buurtDe politie vroeg kijkers van het opsporingsprogramma 'Bureau Brabant' om mee te denken wie de serieverkrachter zou kunnen zijn. Het gaat om een blanke man van inmiddels in de vijftig jaar. Hij is rond de 1.75 meter groot. Tegen zijn slachtoffers zei hij dat hij in de omgeving van Valkenswaard woonde.
Alle slachtoffers spraken over een 'naar alcohol stinkende man met grove werkhanden'. Hij had een Riethovens of Valkenswaards accent.
Het staat overigens niet vast dat de man alle verkrachtingen heeft gepleegd. Volgens politiewoordvoerder Imca van Dijk is in drie gevallen DNA-overeenkomst vastgesteld. De werkwijze van de dader was in die drie gevallen ook hetzelfde.
LEES OOK: Dit heeft de serieverkrachter op zijn kerfstok
Een volgende stap in het onderzoek is volgens de politie een DNA-verwantschapsonderzoek in de omgeving van Valkenswaard. Daarbij worden inwoners in een bepaalde straal opgeroepen om op vrijwillige basis DNA af te staan.
Forensische experts kunnen het DNA analyseren. Op deze manier hoeft de dader zelf geen genetisch materiaal af te hebben gestaan. Een DNA-spoor van een familielid kan al genoeg zijn om de zedenzaak aan een persoon te linken.
Hoe werkt zo'n DNA-onderzoek?De wet maakt het sinds een aantal jaar mogelijk om via DNA-onderzoek in een bepaald gebied een dader op te sporen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voert een DNA-verwantschapsonderzoek uit. De serieverkrachter is een man en daarom wordt gekeken naar mannelijke Y-chromosomen. Die worden binnen de mannelijke lijn van een familie doorgegeven. Voor zo'n onderzoek kan niemand worden gedwongen om DNA af te staan.
Het programma Opsporing Verzocht (20.30 uur NPO 1) besteedt vanavond ook aandacht aan deze zaak. Dan komt een recherchepsycholoog aan het woord die een profiel van de dader zal schetsen.