Sint-Janskathedraal Den Bosch zoekt een hele schone, maagdelijke kaars
Het is een proef die al een paar maanden loopt: noveenkaarsen die negen dagen achtereen blijven branden, staan in de Mariakapel in een rookkast. Fons van Aart van het kerkbestuur is verheugd over de eerste resultaten van de rookkast. "Boven de kaarsen zit een kleine afzuiging en we zien nu al dat er heel wat roetresten in het filter achterblijven. Normaal zou die walm in de kapel terecht zijn gekomen."
Wat schoon is, moet schoon blijven De Bossche Mariakapel werd in november, na een ingrijpende schoonmaakoperatie, weer toegankelijk voor gebed en bezinning. Decennia kaarsenbranden had op de gewelven een vette, dikke roetlaag achtergelaten. Om herhaling te voorkomen laat het kerkbestuur onderzoeken hoe de kaarsenwalm nog verder teruggedrongen kan worden.
Onderzoek"We hebben een tweetal hogescholen ingeschakeld die dat onderzoek voor ons gaat uitvoeren", vertelt Fons van Aart. "Het zijn opdrachten voor studenten en we hopen aan het eind van dit jaar inzicht en antwoorden te krijgen."
Naast een wetenschappelijk onderzoek praat het kerkbestuur ook met twee kaarsenfabrikanten. Ook zij gaan aan de slag om de uitstoot van roet en vet naar beneden te krijgen.
Kaarsenbaas Roy Coppen, onder meer leverancier van de devotiekaarsjes, levert al sinds 2008 schonere kaarsjes aan de Sint-Jan. "Maar, het kan altijd beter. Ook wij zitten niet stil. Vooral de samenstelling van een kaars is van cruciaal belang als het gaat om uitstoot."