Uilendiefstal neemt toe in Brabant, natuurorganisatie luidt de noodklok
Uilendiefstal is niet nieuw. Volgens Jochem Sloothaak van Brabants Landschap zijn uilen sinds de eerste Harry Potter-films, waarin ze als huisdier worden gehouden, een populaire prooi voor criminelen.
Meer meldingenToch lijken criminelen vaker toe te slaan. Sloothaak kan dat niet staven met precieze cijfers, want dat is volgens hem een lastige klus. Wel zegt hij dat Brabants Landschap vaker meldingen binnenkrijgt van nestkastjes die worden opengebroken.
"Onder andere in Bergeijk, Schijndel, Eersel en rond Eindhoven zijn kastjes gewoon leeggehaald. Dieren kunnen dat niet gedaan hebben, want dan zijn er altijd sporen te zien. Zoals een uil die er nog halfdood ligt." Sloothaak vertelt dat hij ook opengebroken sloten heeft gezien.
Minder makkelijk te kwekenVermoedelijk proberen de criminelen de uilen te verkopen. Die brengen, afhankelijk van het soort, al gauw tientallen euro's op. Vooral steenuilen zijn populair. Die gaan voor honderd tot honderdvijftig euro per stuk over de illegale toonbank.
Sloothaak legt uit dat de steenuilen om twee redenen populair zijn. Ten eerste zijn het volgens liefhebbers prachtige beesten, vooral in vergelijking met andere uilen. "Ook zijn ze minder makkelijk te kweken in gevangenschap. Daarom worden ze uit het wild weggehaald."
'Wetgeving moet veranderen'"Wat kun je ertegen doen? Dat is lastig. De wetgeving moet in ieder geval veranderen. Die staat toe dat het verhandelen van uilen met pootringetjes legaal is. De dieven maken hier gebruik van. Zij stelen een jong uiltje en doen gewoon een ringetje om het pootje."
Sloothaak zegt ten slotte dat Brabants Landschap iedereen zoveel mogelijk probeert te informeren. Op die manier zou het misschien minder aantrekkelijk zijn om uilen illegaal aan te schaffen. Ook keurt de natuurbeschermingsorganisatie uilenshows in Brabant af.