Dorpsraad Wintelre boos op Eindhoven Airport: 'Uitbreiding bederft ons woonplezier'
Donderdag stond de wind gunstig voor het dorp en dus moesten de vliegtuigen wel een andere kant op vliegen. Maar normaal gesproken horen ze in het dorp de hele dag door het lawaai van opstijgende vliegtuigen.
'Het wordt gewoon teveel'Sinds begin dit jaar is de nieuwe vliegroute officieel ingesteld. Dat wil zeggen dat opstijgende vliegtuigen voortaan niet meer bij Vessem pas een bocht maken, maar al bij Wintelre. De vliegtuigen zijn dan nog niet hoog genoeg en veroorzaken vanaf de start tot voorbij Oirschot een enorm lawaai.
"We zijn er redelijk mee opgegroeid, met Eindhoven Airport om de hoek en dat er dag in dag uit vliegtuigen over het dorp vliegen", aldus Henk Bartels van Leefbaar Wintelre. "Maar nog meer vliegtuigen, dat wordt serieus te veel."
De hele dag door herrieVolgens Riek Wouters, ook van Leefbaar Wintelre, veroorzaakt het vliegverkeer de hele dag door herrie. "Dat begint 's morgens al om kwart voor zeven met ronkende motoren op het vliegveld en dat gaat door tot middernacht."
Veel geluidsoverlast dus. Maar waar de bewoners zich ook zorgen om maken zijn de niet-hoorbare gevolgen op langere termijn zoals de fijnstof die vliegtuigen uitstoten. "Niemand kent die gevolgen, maar iedereen krijgt er wel schrik van."
Vorig jaar vertrokken en landden er nog 29.000 vliegtuigen op Eindhoven Airport. Over vijf jaar zal dat aantal tot 43.000 zijn gestegen.
'Nieuwe route is slim verkooppraatje'Door de nieuwe vliegroute zou de overlast voor de regio minder moeten zijn. Volgens Wouters is dat een slim verkooppraatje om omwonenden gerust te stellen. "De Alderstafel moet er gewoon voor zorgen dat uitbreiding doorgaat. Die nieuwe vliegroute is de zalf waarmee ze mensen masseren in het gebied en dat moet ten koste van Wintelre."
De dorpsraad betwijfelt of verdere uitbreiding mogelijk is zonder nadelige gevolgen voor de directe omgeving. "Als het uitgebreid wordt, dan kun je alleen maar ruimen", vertelt Wouters. "De enige oplossing die er dan is, is dat mensen ergens anders gaan wonen." Maar die ingrijpende oplossing zien de meeste dorpelingen absoluut niet zitten.