Beslissing minister kan Jeroen Boschexpositie tonnen opleveren
Bij grote tentoonstellingen lenen musea bijzondere werken van andere musea. Zulke werken moeten worden verzekerd. Het rijk helpt daarbij door een garantstelling, officieel heet dat 'de indemniteitsregeling'. Het rijk heeft voor die garantstelling een maximum van 300 miljoen euro. De Nederlandse Museumvereniging vraagt al een poosje om een verhoging van dat maximum; hoe hoger de garantie hoe lager het bedrag dat verzekerd moet worden en dus hoe lager de verzekeringspremie die musea moeten betalen.
Grote tentoonstellingenMinister Bussemaker schreef deze week in de de brief 'Ruimte voor Cultuur' over haar plannen voor de komende jaren. Op bladzijde 26 staat de regel 'Verder ben ik bezig met de herziening van de indemniteitsregeling'. Meer dan dat wil haar woordvoerder op dit moment ook niet zeggen.
De minister is blij met de grote, bijzondere tentoonstellingen waarmee musea veel mensen trekken. Ze verwijst bijvoorbeeld naar het Rijksmuseum met 'De Late Rembrandt' waar ruim een half miljoen mensen naar kwamen kijken. Het Noordbrabants Museum verwacht volgend jaar voor de Jeroen Boschexpositie 300.000 bezoekers uit de hele wereld.
Weinig risicoVolgens de museumvereniging loopt het rijk met de garantstelling weinig risico. Tentoonstellingen zijn over het algemeen goed beveiligd. Het rijk zou in de afgelopen jaren door de garantstelling voor enkele duizenden euro's zijn opgedraaid. De verzekering is bij het uitlenen van kunstwerken een belangrijke zaak; zonder verzekering lenen musea geen werken meer uit.
Bij de organisatie van de Jeroen Boschtentoonstelling is er volgens Charles de Mooij bij het rijk op aangedrongen het garantiebedrag te verhogen. Wat het oplevert, is lastig te becijferen maar volgens hem is er al snel sprake van honderdduizenden euro's.
SpannendDe minister is aan het denken. De Jeroen Boschexpositie laat geen jaar meer op zich wachten. Voor het museum is het spannend wanneer de minister met een beslissing komt.