Gemeenten moeten zorgen voor 7200 opvangplaatsen voor vluchtelingen in Brabant, aldus Van de Donk

31 maart 2016 om 16:51 • Aangepast 21 november 2020 om 11:38
nl
Er is in Brabant de komende maanden een tekort van 7200 opvangplaatsen voor vluchtelingen. De 66 gemeenten in Brabant krijgen allemaal een taakstelling naar omvang van het aantal inwoners. Ze moeten voor 15 mei met een plan komen.
Profielfoto van Nelissen Saskia
Geschreven door
Nelissen Saskia

Commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft de plannen donderdag in het provinciehuis in Den Bosch bekend gemaakt. Daar werd ook bekend hoeveel vluchtelingen per gemeente moet worden opgevangen.
ZIE OOK: Hoeveel vluchtelingen moet jouw gemeente opnemen?
'Geen makkelijke opgave'Van de Donk is vanuit het Rijk verantwoordelijk gesteld voor het halen van de doelstellingen. Hij zei dat die met de huidige werkwijze niet worden gehaald.
“Ik realiseer mij daarbij overigens ten volle dat het hier bepaald niet om een gemakkelijke opgave gaat”, schrijft Van de Donk aan de Brabantse burgemeesters en wethouders. De commissaris benadrukt dat echt alle gemeenten mee moeten doen.
De opdracht die Brabant van de overheid krijgt wordt volgens hem steeds lastiger. “Dagelijks wordt de spanning en onzekerheid over wat ons nog te wachten staat gevoed via de media.”

Wachten op privacy instellingen...

OnrustVan de Donk doelt op de weerstand tegen asielzoekers in verschillende Brabantse gemeenten “Aanslagen in Parijs en Brussel en dat gedoe in Keulen helpt dan ook niet mee”, zegt Van de Donk in een persconferentie.
Vanwege die angst zegt Van de Donk het belangrijk te vinden in gesprek te blijven met iedereen. “Als je alleen maar tegen elkaar schreeuwt en niet luistert naar elkaar bereik je niets.”
De commissaris hoopt dat de rust bewaard kan blijven. “Ik doe een oproep aan alle Brabanders: we moeten het hoofd koel houden en het hart warm. Dat moet de Brabantse benadering zijn.”

Wachten op privacy instellingen...

ClustersDe gemeenten hoeven dat niet op eigen houtje te doen. De provincie heeft ze ingedeeld in clusters: subregio's die samen plannen moeten maken. Daarbij wordt rekening gehouden met al bestaande asielzoekerscentra.
In de afspraken die nu gemaakt zijn staat bijvoorbeeld dat zowel de regio Breda als de regio Eindhoven ruim 1000 opvangplaatsen moet realiseren. In de regio Den Bosch ligt dat aantal op een kleine 800.
Iedereen moet meedoenDonderdagochtend heeft Van de Donk gesproken met staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) om zijn plannen toe te lichten. “Hij was er positief over want hij weet dat we anders het gevaar lopen om die opgave niet te halen.”
Om ervoor te zorgen dat alle gemeenten meedoen met het plan zijn er per cluster coördinerende burgemeesters aangewezen. Van de Donk heeft niet het idee dat er gemeenten zijn die niet mee willen werken.

Wachten op privacy instellingen...

Burgemeesters gaan in gesprekDe meeste Brabantse burgemeesters zeggen nog niet wat ze van de plannen vinden. Eindhoven, Heusden, Bernheze, Oss en Den Bosch laten desgevraagd weten de brief te hebben ontvangen en in gesprek te gaan met de gemeenteraad.
Jacques Niederer van Roosendaal coördineert de vluchtelingenaanpak namens het cluster ‘Brabantse Wal’ met daarin Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht, Rucphen en Roosendaal. Hij verwacht dat er de komende weken nog behoorlijk wat bestuurlijk overleg aan te pas moeten komen om de aantallen onder de verschillende plaatsen te verdelen.
Burgemeester van Oss en coördinator van een ander cluster Wobine Buijs ziet de plannen met vertrouwen tegemoet: “Als iets gemakkelijk uit te leggen is, is het een eerlijke verdeling.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.