Verboden zwangerschap en drugssmokkel bij gesloten GGZ-afdeling Eindhoven: 'Het is een zooitje!'
Joep Verbugt, voorzitter van de Raad van Bestuur van de GGZ in Eindhoven, erkent dat er zo nu en dan sprake is van drugssmokkel bij De Woenselse Poort.
'Voortdurend alert'“We nemen de meldingen die bij jullie zijn binnengekomen zeer serieus”, vertelt hij. “Onze werknemers zijn voortdurend alert op onze patiënten. Daarin zullen we nooit verslappen. Dat er af en toe drugs worden gevonden bij cliënten, is ernstig maar simpelweg niet te voorkomen.”
Na onze berichtgeving dat acht medewerkers van de GGZ zijn ontslagen wegens het gebruik van cocaïne en speed op een teamuitje, meldden meerdere mensen dichtbij de kliniek zich bij Omroep Brabant. Onder wie ook twee van de acht ontslagen medewerkers, die vertellen dat ze onterecht de laan uit zijn gestuurd en dat er bij de directie een hoop mis is.
ZIE OOK: Aanpak agressie en drugs in Woenselse Poort onvoldoende
'Het is een zooitje'De medewerkers waren werkzaam bij De Volte, een beveiligde afdeling waar mensen met persoonlijkheidsstoornissen, een verstandelijke beperking en/of een verslaving worden behandeld. Op deze afdeling, waar ongeveer tachtig mannen en vrouwen verblijven, is het ‘een zooitje’, zegt onze betrouwbare bron die dichtbij de GGZ staat.
Zo zou er onvoldoende toezicht zijn op de cliënten in De Woenselse Poort. Volgens de huisregels is iedere vorm van seksueel contact verboden, maar dit blijkt de cliënten niet tegen te houden. Eén van de patiëntes, die een verstandelijke beperking heeft, gaf bij binnenkomst al aan dat ze graag moeder wilde worden.
ZIE OOK: Undercover in Nederland: smokkelroute Woenselse Poort liep via café
KinderwensOver haar kinderwens zijn diverse gesprekken gevoerd met medewerkers van het verzorgingsteam. Ondanks een verscherpt toezicht lukte het de vrouw om contact op te zoeken met mannelijke medecliënten. Zij had meerdere malen seks op de beveiligde afdeling. Na een aantal maanden werd duidelijk dat ze zwanger was.
De vader was niet bekend, het konden meerdere mannen zijn. Omdat de mogelijke vader ook een verstandelijke beperking heeft ging het kind naar Veilig Thuis, een organisatie die het kind onderbracht in een pleeggezin. Veilig Thuis wilde tegenover Omroep Brabant geen commentaar leveren wegens privacy-redenen.
'Onwenselijke ontwikkeling'In de kliniek is zeker één patiënte het afgelopen jaar zwanger geworden. Volgens onze bron zou er nog een vrouw zwanger zijn geworden in de kliniek. Een onwenselijke ontwikkeling, vindt NU ’91. “Het is een plicht om vanuit je beroepscode te communiceren als dit gebeurt. Dat dit niet naar buiten is gebracht is jammer”, vertelt de voorlichter van de vakbond, die de belangen van gezondheidszorgers behartigt.
Het beeld dat het een puinhoop zou zijn op de Volte-afdeling, spreekt voorzitter Verbugt tegen. “Onthoud goed dat de helft van onze cliënten hier gedwongen zit. Dat leidt natuurlijk in hun kringen niet altijd tot goede berichten over onze kliniek. We voldoen op het moment aan alle eisen en leveren intensieve en goede zorg.”[YouTube:body:https://youtu.be/_PAwVTgUfis]
'Dan hang je'Het verlangen naar seks in psychiatrische inrichtingen zorgt voor veel moeilijkheden, melden seksuologen al jaren. Bij de meeste instellingen is elke vorm van seksueel contact verboden. Zij willen hun patiënten beschermen omdat ze psychisch verward en emotioneel labiel zijn.
De meeste instellingen voor mensen met een psychische afwijking houden de problemen met de seksuele behoeften van hun patiënten achter gesloten deuren. “Als dergelijke berichten naar buiten komen, hang je als instelling”, legde seksuoloog Renske Althuisius, werkzaam voor GGZ inGeest, eerder uit in een interview met Nieuw Amsterdams Peil.
ZIE OOK: Steekpartij GGzE Boschdijk Eindhoven: dader smokkelde stukje van stanleymes mee
'Verhoudingen verstoord'De kritiek op de GGZ in Eindhoven volgt op het nieuws van het uit de hand gelopen teamuitje eind april. De GGZ stelde een onderzoek in naar het teamuitje nadat er signalen binnenkwamen dat er sprake is geweest van (hard)drugsgebruik. “Hierdoor zijn de verhoudingen ernstig verstoord. Omdat medewerkers en cliënten recht hebben op een veilige werk- en behandelomgeving, tolereren wij dit gedrag zeer zeker niet.”
NU ’91 vindt het onaanvaardbaar dat de medewerkers tijdens werkgerelateerde activiteiten verdovende en stimulerende middelen hebben gebruikt. “Dit kan en mag nooit gebeuren”, benadrukt een woordvoerder. “Je bent een voorbeeld voor de patiënten die je behandelt. Ze hebben een gedragscode die ze zonder pardon geschonden hebben. Dat is een zeer kwalijke zaak.”[YouTube:body:https://youtu.be/qqTHHhzxCHo]
'Mij is onrecht aangedaan'Achter die woorden schaart FNV Zorg& Welzijn zich. Volgens de woordvoerder is het terecht dat het ontslag van de werknemers wordt ingediend. “Laat duidelijk zijn dat dit gedrag absoluut niet door de beugel kan.” Bij beide vakbonden zijn geen signalen bekend dat het een puinhoop zou zijn bij de GGZ in Eindhoven. NU’91: “Wat wij weten is dat er sprake is van een goede werkomgeving.”
Twee werknemers die zijn ontslagen hebben reeds aan Omroep Brabant laten weten dat ze het verkregen ontslag onterecht vinden. “Mij is onrecht aangedaan”, vertelt een man die liever anoniem wil blijven. “Ja, ik had veel gedronken, maar drugs heb ik nooit gebruikt. De klikspaan die naar de directie is gestapt die wél drugs had gebruikt komt er gewoon mee weg.”
ZIE OOK: Onderzoeksjournalist Alberto Stegeman dringt binnen bij Grote Beek
'Ik stond gek te doen'De werknemer bevestigt dat hij zijn ontslag met zijn advocaat gaat aanvechten. Eén van de vrouwelijke ontslagen medewerkers denkt daar nog over na. “Ik heb gedronken en stond gek te doen op tafels, maar ik heb absoluut geen drugs gebruikt zoals wordt beweerd.” Alle werknemers van GGZe hebben normaal een contactverbod met de media. Daar zullen beiden zich niet aan houden, zeggen ze.
De Woenselse Poort kwam in 2011 al eens in opspraak toen SBS6-programmamaker Alberto Stegeman aantoonde dat hij eenvoudig drugs en vuurwapens naar binnen kon smokkelen. De kliniek zag zich daarna genoodzaakt samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie een onderzoek naar de toegangscontrole in te stellen. “Het ging om een nieuwe kliniek die niet aan alle voorwaarden voldeed. Die problemen werden zeer snel verholpen.”[yOUtUBE:body:https://youtu.be/IjG7L31kSoA]