Flexibele zonnecellen leveren Eindhovense professor René Janssen prestigieuze Spinozapremie op
René Janssen ontwikkelt zonnecellen die je kunt buigen. Ze zijn van plastic en dat was tot nu toe nog niet mogelijk. De logge zonnepanelen kunnen plaatsmaken voor flexibeler materiaal. Het is ook makkelijker om te produceren.
'Enorme eer'Janssen is heel blij met de Spinozaprijs, want zijn onderzoek krijgt daarmee ook een stimulans van 2,5 miljoen euro. "Dat geld kunnen we gebruiken om deze technologie dichter bij de consument te brengen. Ik had nooit gedacht dat ik hem zou krijgen. Er zijn zo veel mensen die hele mooie dingen doen. Geweldig dat ik ook bij die categorie hoor."
Volgens Janssen duurt het nog zeker tien jaar voordat consumenten gebruik gaan maken van de plastic, buigzame zonnepanelen. "Het mooie van organische zonnepanelen is dat je ze op gebogen oppervlaktes kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld het dak van je auto of je tas."
De zonnecellen zijn ook transparant, je kunt ze gebruiken in een slaapkamerraam. Maar rendabel zijn de flexibele zonnecellen nog niet. "Het duurt nog zeker tien jaar voordat de consument hier gebruik van kan maken."