Natuurbrug N261 slotstuk van strijd tegen inteelt Brabants wild
Brabant telt nu zeven natuurbruggen. Over de A2 bij Best ligt Natuurbrug Het Groene Woud, lange tijd de enige in Brabant. In januari vorig jaar werden vier bruggen officieel in gebruik genomen. Het gaat om Natuurbrug Groote Heide over de A2, Natuurbrug Leenderbos over de N396, Natuurbrug Herperduin over de A50 en Natuurbrug Maashorst over de N324.
Eind vorig jaar kwam daar de natuurbrug over de A67 vlakbij de Belgische grens bij. Zondag werd de laatste in de reeks in gebruik genomen: de natuurbrug over de N261 bij de Efteling.
LEES OOK: Zeven geitjes kunnen weer veilig oversteken: natuurbrug over N261 bij Efteling geopend
Strijd tegen inteelt"Meer dan een grote stap vooruit voor de dieren", omschrijft boswachter Frans Kapteijns van Natuurmonumenten het belang van natuurbruggen. "Als mensen hebben we gezorgd dat wij overal kunnen komen, maar dat ging soms ten koste van de dieren. Je krijgt dan dat er geen wisseling van nieuwe dieren in een gebied komt, ofwel inteelt."
Gerard Traa van Het Brabants Landschap onderschrijft dit: "De uitwisseling van genen is één van de belangrijkste dingen. Als wij in Nederland de natuur op hoog niveau willen behouden, zullen we toch de zaken aan elkaar moeten koppelen."[YouTube:body:https://youtu.be/arUH0m9RF48]
Nog meer bruggenDe natuurbruggen worden bijvoorbeeld gebruikt door reeën, vossen, dassen en hagedissen. De drainage van de natuurbrug wordt geregeld met twee poelen aan weerszijde van een brug. Dat heeft ook weer voordelen weet Kapteijns: "Dat trekt weer insecten en vlinders bijvoorbeeld, die steken zo ook over."
Het blijft niet bij zeven bruggen in Brabant: ProRail heeft al plannen om begin volgend jaar een natuurbrug over het spoor bij Best aan te leggen.