Hoe rouw je als nabestaande na de rampvlucht met de MH17? Michiel van Erp maakt documentaire

17 juni 2015 om 20:24
nl
Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 boven de Oekraïne door een grondraket uit de lucht geschoten. 298 mensen vonden de dood. Sommige nabestaanden kregen pas acht maanden later de mogelijkheid om hun geliefden te begraven. Documentairemaker Michiel van Erp uit Eindhoven volgde drie families. Hij legde vast hoe de nabestaanden, maar ook collectief Nederland de ramp een jaar na dato hebben verwerkt.
Geschreven door

Een van de nabestaanden in de documentaire 'Het verdriet van Nederland' constateerde dat zijn rouw niet alleen van hem was. "Maar dat is niet gek", vindt Van Erp. "Er waren talloze initiatieven om ook op nationaal niveau te rouwen. We kunnen ons nog allemaal de beelden herinneren van Máxima en premier Rutte die nabestaanden omhelsden."
PortugalVan Erp was op vakantie in Portugal toen de ramp met de MH17 gebeurde. "Ik had niet direct een documentaire in gedachten. Maar een paar maanden later werd ik gevraagd door de NPO om er een te maken. Daar heb ik ja op gezegd."
De ramp met MH17 is groot, maar Van Erp is op zoek gegaan naar de kleine details. "Ik ga niet in op de oorzaak, of wat de ramp politiek teweeg heeft gebracht. De slachtoffers staan centraal." Overigens eindigt de 70 minuten durende documentaire in Oekraïne. "Ik ben er geweest en ben ontroerd door de bewoners van dat gebied, die allen meeleven met de nabestaanden hier."
Op 16 juli wordt 'Het verdriet van Nederland' uitgezonden door NPO 3.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.