Revolutionaire energieopwekkende geluidsschermen in proefopstelling in Den Bosch

18 juni 2015 om 17:00
nl
Als je over de Randweg bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch rijdt, kun je ze niet missen. Twee stukken geluidsscherm met rode en gele vlakken. Daaronder plexiglas stroken met zonnecellen. Het is een proefopstelling van een geluidsscherm dat zonne-energie opwekt en voor een revolutie in duurzame energie kan zorgen.
Geschreven door

Dat hoopt de TU/e, die de schermen heeft ontwikkeld, en Heijmans die ze heeft geplaatst. Het systeem werkt anders dan traditionele zonnecollectoren en heeft als groot voordeel dat ze geplaatst kunnen worden langs snelwegen.
Waarom nu pas?Daar is ruimte voor zo'n vijf miljoen vierkante meter aan geluidsschermen. Als de proef een succes blijkt en langs alle snel- en spoorwegen deze schermen geplaatst worden, zal dat voor een gigantische hoeveelheid groene stroom zorgen.
Waarom is dat niet eerder bedacht? Techniek is het simpele antwoord. Een traditioneel zonnepaneel kun je niet langs de snelweg zetten. Eén opspattend steentje ertegen en het is kapot. Dit geluidsscherm bestaat uit plexiglas en perspex. Dat gaat niet kapot.
Hoeveel levert het op?Even een sommetje. In het laboratorium bleek dat één kilometer aan energieopwekkende geluidsschermen genoeg elektriciteit opwekken om vijftig huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien. Anders gesteld, je kan er een elektrische auto 900.000 kilometer mee laten rijden.
Nederland kent ongeveer 1250 kilometer aan geluidsschermen langs de Nederlandse spoor- en snelwegen. Dus tel uit je energiewinst. Maar dat is het laboratorium. Of de geluidsschermen in de praktijk ook zoveel rendement geven, moet blijken uit deze test.
Hoe werkt het?Dan het systeem. Deze zogeheten luminescent solar concentrators (LSC) vangen het licht op en leiden dat naar de zijkant van het paneel. Daar komt het in geconcentreerde vorm terecht in een traditionele zonnecel.
"Het materiaal is goedkoop, je kan het uitvoeren in elke kleur, het is stevig en de LSC's doen het ook nog wanneer het bewolkt is", vertelt TU/e-onderzoeker Michael Debije. "Het heeft enorme potentie."
Waar is het goed voor?Het SONOB-project (Solar Noise Barriers, of zon-geluid-schermen) test een jaar aan de Randweg in Den Bosch. Veel Bosschenaren zullen de rode en gele stroken kunnen waarderen, zoals in de carnavalsvlag van Oeteldonk. Maar die kleurstelling is toeval.
Wat hopelijk geen toeval is, is het slagen van de test en dus het project. Dan zouden de schermen langs de snelwegen niet alleen geluid tegenhouden, maar ook zonne-energie verzamelen. Dat betekent een zonnige toekomst. Ook voor het milieu.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.