Asielzoeker Nadeem (30) ontvlucht AZC Gilze en Rijen uit 'angst voor moslims': 'Vrees voor leven'
In het diepste geheim maakte Nadeem beelden van de huidige situatie in het azc. Hij vertelt dat hij daar verblijft met drie andere christenen en ruim honderd moslims in één gebouw. “Als christen ervaar ik ontzettend veel problemen met deze moslims”, schetst Nadeem, die aan de hand van korte fragmenten zijn ervaringen met de rest van de wereld wil delen.[YouTube:body:https://youtu.be/hmtJtbUGzXQ]'Vervelende situatie'Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) spreekt van een ‘vervelende situatie’ voor Nadeem en bevestigt dat de beelden inderdaad afkomstig zijn van het azc in Gilze en Rijen. “We willen benadrukken dat hier geen plek is voor discriminatie en dat de dagelijkse gang van zaken in het teken staat van leefbaarheid en veiligheid van onze bewoners.”
De beelden van Nadeem tonen onder meer een luid schreeuwende moslim die een oproep voor het islamitische gebed laat horen. Dit gebeurt volgens Nadeem zeker vijf keer per dag. Daarnaast zou er iedere nacht hard op alle slaapkamerdeuren geklopt worden om aan te geven dat het tijd voor het gebed is.
'Ik vrees voor mijn leven'Daarbij wordt geen rekening gehouden met niet-moslims, zegt Nadeem. “Bovendien vindt het gebed plaats in een gezamenlijke keuken. Niemand kan daar gebruik van maken als daar gebeden wordt. Dit is niet eerlijk voor andere mensen, niemand durft daar wat van te zeggen.” Volgens het COA is het niet toegestaan om openbare ruimtes, zoals een keuken, te gebruiken als gebedsruimte.
In het openbaar durft Nadeem naar eigen zeggen niet te filmen. “Omdat ik vrees voor mijn leven. Ik loop met een beker melk door de gangen zodat het niet lijkt alsof ik hen bespioneer.” Eén van zijn kamergenoten zou Nadeem bedreigd hebben. “Hij verbiedt ons om te praten of lawaai te maken als hij in onze slaapkamer bidt. Hij wordt boos en maakt ruzie als wij er iets van zeggen.”
OnveiligNadeem voelt zich onveilig in het azc. “Als mijn kamergenoot de kamer verlaat, laat hij zijn mobiel achter met een geluidsfragment van de islamitische gebedsoproep. Als wij proberen zijn telefoon uit te zetten wordt hij boos. Hij is erg agressief en begint met dingen te gooien.”
De asielzoeker heeft naar eigen zeggen het COA alles verteld, maar ze ‘willen hem niet helpen’. In het fragment is te horen dat het COA voorstelt dat hij naar een andere kamer kan worden overgeplaatst. Nadeem vindt dat geen goede oplossing. “Deze man discrimineert ons. Natuurlijk kan ik van kamer veranderen, maar wat is dan het verschil tussen Pakistan en Nederland?”
Onderzoek COAIn een reactie daarop geeft een woordvoerder van het COA aan dat bij de kamerindeling zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met nationaliteit, religie en 'andere omstandigheden'. Ze heeft alleen geen invloed op de samenstelling van de populatie die wordt opgevangen.
Het COA wil verder niet inhoudelijk ingaan op de kwestie omdat er in Den Haag Kamervragen zijn gesteld. Het COA gaat de getoonde beelden en de omstandigheden in het AZC in Gilze-Rijen nader onderzoeken.