Angstige taxirit eindigt met beroving studenten in 'donkerste steegje van Dar es Salaam'

24 juni 2015 om 18:58
nl
Ze reden door donkere steegjes, die ze niet kenden. Met de deuren van de taxi op slot. Ingeklemd tussen vijf Afrikanen. Studenten Jules Kuijpers en Sheridan Flipse uit Tilburg beleefden afgelopen weekend angstige momenten toen ze werden beroofd in het Afrikaanse land Tanzania. "Het was echt een shock," vertelt Sheridan tijdens een gesprek op Skype.
Geschreven door

De twee waren naar Tanzania afgereisd voor het afstudeerproject van Sheridan aan de Fontys Academy for Creative Industries. Ze wilden een documentaire maken over het leven in Afrika. "En dan vooral het leven in kleine dorpjes," vertelt Sheridan, die als kind drie jaar in Tanzania woonde. "Ik heb echt veel liefde voor dit land."
'Geen typische toeristen'Maar op de tweede dag ging het mis, in de hoofdstad van Tanzania, Dar es Salaam. "We waren naar het strand geweest, vorig jaar was ik daar ook, dat was geen probleem," vertelt Sheridan. "We hadden onze camera's bij ons, we hebben erg veel gefotografeerd en met de mensen gepraat. Ons echt onder de mensen begeven. We wilden niet van die typische toeristen zijn."
's Avonds wilden de studenten terug naar het hostel en namen ze een taxi. Maar de chauffeur reed een afgelegen straat in. Daar stonden vier mannen, met wie de chauffeur een gesprek aanknoopte. De mannen stapten in, maar voor Sheridan was dat nog geen reden om alarm te slaan. "Iedereen vraagt wel eens een lift hier."
'Luister, we willen alleen geld'De mannen waren eerst vriendelijk, maar ineens veranderde hun toon. "Luister, mijn vriend", zei één van de mannen tegen de jongens. "Er zijn veel slechte mensen in Afrika en vanaf nu zijn we slechte mensen." De mannen schreeuwden dat de jongens hun handen omhoog moesten doen. Terwijl de taxi reed, werden de jongens gefouilleerd en werden hun tassen geïnspecteerd.
Ze werden naar een pinautomaat gereden, waar de mannen met hun bankpassen gingen pinnen. "Luister, we willen alleen geld", zei één van de mannen. Jules en Sheridan waren opgelucht omdat ze dachten dat de camera's met rust gelaten zouden gaan worden. "Dat was het belangrijkste voor mij. Voor de documentaire," zegt Sheridan. Helaas pinden de mannen niet alleen honderden euro's van de rekeningen van de studenten, de camera's namen ze ook mee.
Boeven waren 'eigenlijk best lief'Maar de boeven waren ook wel netjes, vinden de studenten. Ze mochten hun paspoorten houden. "Daar hadden ze ons echt mee kunnen pesten." Ook hun geheugenkaarten met de foto's mochten ze houden. "Eigenlijk best lief", zegt Sheridan. Ze kregen 20 euro voor een taxi terug. "Maar waag het niet om de politie te bellen", zeiden de mannen toen ze de studenten achterlieten. "Dat was echt het donkerste steegje van Dar es Salaam," zegt Sheridan. "De hele beroving leek net een film."
Het lukte de studenten om terug bij het hostel te komen. "We sliepen niet, we wilden alleen nog maar weg, we waren echt helemaal gechoqueerd." Een dag later veranderden de jongens van gedachten. "We hadden de hele dag weer midden tussen de Tanzanianen gezeten. Dat was zo positief. We wilden het niet door dit incident laten verpesten. We wilden niet weg met een rotgevoel," zegt Sheridan. De studenten zijn nu vastbesloten om de documentaire alsnog te maken. De nieuwe camera's zijn al besteld.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.