Geldropse Griek Theodorou kijkt met pijn in het hart naar 'onmenselijke toestanden' in Griekenland

29 juni 2015 om 12:32
nl
Hij woont al meer dan 25 jaar in Geldrop, maar het nieuws over Griekenland volgt hij deze dagen op de voet. Michali Theodorou krijgt de wanhoop in zijn geboorteland uit de eerste hand mee. "Het is onmenselijk. Iedereen is bang. Niemand weet wat er gaat gebeuren."
Geschreven door

Hij vertelt over zijn twee neefjes, zonen van zijn broer die samen het loodgietersbedrijf van hun vader hebben overgenomen.
"Ze vertelden me dat ze veertig euro per dag verdienen. Omdat één van de twee een gezin heeft krijgt die het meeste, dertig euro. Voor de ander blijft er tien euro over. Daar moeten ze het mee doen."
'Tienduizend zelfmoorden in vijf jaar tijd in Griekenland'"Natuurlijk hebben politici in Griekenland fouten gemaakt. En het is waar dat de corruptie groot is. Maar het kan toch niet zo zijn dat gewone mensen daarvan de dupe worden?", vraagt Michali zich hardop af.
Hij importeert biologische olijfolie die geperst wordt op het Griekse eiland Evia. "Mensen hebben dit niet verdiend. Dit is niet menselijk meer." Hij wijst op de hoge zelfmoordcijfers in Griekenland. "Tienduizend in de laatste vijf jaar!"
'Dan breekt je hart'Geëmotioneerd herhaalt hij een uitspraak van zijn dochter Zoë die in Athene studeert. Ze spreken elkaar dagelijks via Skype. "Gisteren zei ze, pa, als je op bezoek komt breng dan zoveel mogelijk euro's mee want hier is niks meer."
Haar Griekse vriend krijgt al vier weken geen salaris meer. "Natuurlijk zeg je dan tegen je dochter dat ze zich geen zorgen hoeft te maken, maar ik zie aan haar dat ze dat wel doet en dan breekt je hart."
'Ik weet niet meer wat ik moet geloven'Over ruim een week gaat Michali Theodorou zijn dochter bezoeken. Dan spreekt hij ook de rest van zijn familie. "Ik hoor en lees iedere dag het nieuws in de Nederlandse media en ook in de Griekse. Ze schrijven heel verschillende verhalen. Ik weet niet meer wie ik moet geloven."
Omdat hij een dubbele nationaliteit heeft, zou hij ook bij de Griekse verkiezingen zijn stem mogen uitbrengen. "Maar ik doe het niet. Ik zou misschien 'nee' stemmen. Niet tegen Europa, maar wel tegen de extreme bezuinigingen die Griekenland worden opgelegd. Er moeten andere manieren zijn om dit op te lossen."
Inmiddels is Michali het zat om  in gesprekken met Nederlanders voortdurend Griekenland te moeten verdedigen. "Ik zeg voor het gemak maar dat ik uit Turkije kom, om er van af te zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.