Standdaarbuitenaar koopt zeldzaam onroerend goed, een complete kerk midden in het dorp
Nog een beetje onwennig loopt Adrie Kuijstermans door zijn nieuwe aankoop. "Dit gebouw is toch prachtig. Vooral de gewelven en het siermetselwerk", zegt de trotse bezitter van het markante gebouw.
Kansloze missieDe voormalige Johannes de Doperkerk werd twee jaar geleden 'ontrokken uit de eredienst'. Er waren te weinig kerkbezoekers om het gebouw open te houden. Vrijwel niemand zag er daarna brood in om het gebouw uit 1923 over te nemen en op te knappen.
Adrie Kuijstermans zat in al in de werkgroep die nadacht over de toekomst van het gebouw. Toen de slopershamer dreigde, besloot hij de kerk maar zelf te kopen."Ik ben hier gedoopt en ik heb hier mijn heilige communie gedaan. Dit gebouw heeft voor veel mensen in het dorp een bijzondere betekenis en voor mij dus ook", aldus de geboren en getogen Standdaarbuitenaar.
Bedrag onbekendOver wat hij voor het gebouw betaald heeft laat hij zich niet uit. Ook de vraag over wat hij met de kerk van plan is, wuift hij vriendelijk van de hand: "Pas als ik er zelf uit ben dan vertel ik het. Maar ik moet het eerst zeker weten".
Volgens Coen Tolenaaars, voorzitter van de werkgroep kerk Standdaarbuiten, hoeven mensen zich geen zorgen te maken dat het voormalig godshuis wordt 'misbruikt'. "Daarover zijn afspraken gemaakt met het bisdom. Houseparty's of uitbundige feesten zijn uit den boze", legt Tolenaars uit.
Oude torenspits terugHet kerkgebouw is inmiddels een gemeentelijk monument. Aan de buitenkant mag daarom niks worden veranderd. Op één ding na: het terugplaatsen van de oude torenspits die in de oorlogsjaren is vernield. "Dat is mijn droom. Dan wordt de kerk weer zoals hij was, de mooiste uit de omgeving", aldus Adrie Kuijstermans.