Patiënt ziekenhuis Roosendaal heeft waarschijnlijk geen ebola, blijkt uit eerste testen RIVM
De afdeling Spoedeisende Hulp wordt in overleg met een microbioloog goed schoongemaakt.
Lees ook: Patiënt mogelijk besmet met ebola in Bravis: spoedeisende hulp ziekenhuis Roosendaal gesloten
De man die zaterdagmiddag werd binnengebracht, is kort geleden naar West-Afrika geweest. In dat gebied komt ebola het vaakst voor. Vooral vleermuizen blijken de bron van de ziekte. Iemand die besmet raakt door bijvoorbeeld vleermuisvlees te eten, kan het virus vervolgens naar mensen overdragen door lichaamssappen. Het risico om besmet te raken is echter zeer klein, vergeleken met andere veelvoorkomende ziekten als griep.
De patiënt was met een ambulance via de ambulance-ingang binnengebracht. Hij is volgens het ziekenhuis niet in contact geweest met andere patiënten die in de wachtkamer of bij de Spoedeisende Hulp verbleven. "Hij is uitsluitend op de Spoedeisende Hulp gebleven en na de verdenking meteen in isolatie gebracht. De vijf medewerkers die met de patiënt in contact kwamen, zijn in kaart gebracht en hebben instructies gehad hoe te handelen. Er is geen risico voor de rest van het ziekenhuis."
Inwendige bloedingenEbola is desondanks een zeer ernstige infectieziekte, die in de meeste gevallen dodelijk is. In eerste instantie krijgen patiënten koorts en andere lichamelijk pijnen, waarna inwendige bloedingen ontstaan. Het lichaam kan hier niets tegen doen, omdat ebola het afweersysteem van het lichaam manipuleert en dus omzeilt.
Meestal luttele dagen na de besmetting bloeden de geïnfecteerden dood of overlijden ze door uitvallende organen. Er bestaan nog geen officiële medicijnen tegen het virus. Met experimentele geneesmiddelen zouden al wel levens zijn gered, maar wetenschappers weten dit nog niet zeker. Andere factoren kunnen namelijk ook een rol spelen bij het overleven van ebola.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=sRv19gkZ4E0]
Volgens protocolIedereen die vanuit West-Afrika naar Nederland komt en ziekteverschijnselen vertoont, moet standaard worden onderzocht op de ziekte. Ziekenhuizen zijn hier goed op voorbereid.
Meestal zijn de vermeende ebolabesmettingen loos alarm. Zo bleek een patiënt die woensdag in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) was opgenomen op verdenking van een ebolabesmetting, niet geïnfecteerd met het vaak dodelijke virus.
Lees ook: Eindhovenaar niet besmet met ebola, maar heeft malaria