CDA denkt dat hardwerkende Brabanders miljoenen zijn misgelopen bij verkoop Attero
Het CDA bindt daarover de strijd aan met gedeputeerde Bert Pauli. Hij moet in een interpellatiedebat uitleggen hoe dat allemaal kan.
'Iedereen kan tevreden zijn'Attero was tot ongeveer een jaar geleden eigendom van een aantal provincies. Het heette toen nog Essent Milieu. In 2014 werd het voor 170 miljoen euro verkocht aan het investeringsfonds Waterland Private Equity Investments BV.
Provinciale Staten, inclusief het CDA, hadden daar geen principiële bezwaren tegen. De christendemocraten hadden wel wat bedenkingen, maar gedeputeerde Pauli zei dat alles prima in orde was en dat iedereen tevreden kon zijn met het verkoopresultaat, aldus CDA'er Stijn Steenbakkers.
CDA krabt zich achter de orenEen jaar later keerde Attero een dividend uit van 183 miljoen euro. Nu krabt het CDA zich achter de oren. De partij vraagt zich af of die verkoop voor 170 miljoen euro wel zo verstandig was als gedeputeerde Pauli wil doen geloven.
In de verkoopprijs was wel rekening gehouden met de kans dat sommige stortplaatsen zo vervuild waren dat Attero extra kosten zou krijgen. Maar dan nog vindt het CDA dat er sprake lijkt te zijn van een slechte deal.
Daar komt nog eens bij dat volgens de Telegraaf het dividend dat is uitgekeerd eigenlijk bestemd was voor de sanering van die stortplaatsen. Volgens de krant heeft de investeerder Attero helemaal leeggezogen.
Hardwerkende BrabandersSteenbakkers: "Met de verkoop van Attero zijn miljoenen euro's belastinggeld van hardwerkende Brabanders gemoeid. De ontwikkelingen bij het bedrijf doen mijn wenkbrauwen fronsen en leiden tot veel vragen. Niet alleen bij mij, maar bij veel Brabanders."
Hij gaat Bert Pauli om tekst en uitleg vragen in een openbaar debat. Het CDA wil ook dat de geheimhouding die op bepaalde delen van het Attero-dossier rusten worden opgeheven.
Ruzie met gemeentenAttero was de laatste jaren een aantal keren in het nieuws omdat het in de clinch lag met gemeenten, waaronder een aantal in Brabant. Attero had een contract met die gemeenten waarin stond dat ze een bepaalde hoeveelheid afval zouden leven. Maar omdat steeds meer mensen afval scheiden, boden gemeenten minder aan dan in het contract stond.
De rekening die Attero bij de gemeenten heeft neergelegd bedraagt meer dan 12 miljoen euro. De afvalverwerker spreekt zelf van een naheffing. Die zaak is nu onder de rechter.