Opsteker voor Boxtel en Haaren: komende vijf jaar geen boringen naar schaliegas
De provincie heeft in een milieuverordening onlangs bepaald dat proefboringen naar schaliegas in heel Brabant verboden zijn. Maar dat was geen geruststelling voor de bewoners. Minister Schultz van Haegen liet namelijk weten dat het rijk het provinciale verbod aan de kant kan schuiven als dat nodig is.
Wel of geen optie?Met de beslissing die het kabinet nu heeft genomen, zijn er de komende vijf jaar sowieso geen boringen mogelijk. Eind dit jaar zal het kabinet een besluit nemen of schaliegaswinning in Nederland een optie blijft. Eventuele onderzoeksboringen naar schaliegas zullen dan in opdracht van de overheid plaatsvinden, en niet in opdracht van bedrijven.
Het Britse schaliegasbedrijf Cuadrilla is 'verbaasd en teleurgesteld' over de beslissing van het kabinet om boringen naar schaliegas voor de komende vijf jaar te verbieden. De vergunning die het bedrijf had om schaliegas op te sporen wordt niet verlengd.
Mogelijke stappen "We beraden ons op de mogelijkheden van onze positie als vergunninghouder", laat Cuadrilla vrijdag weten. Wat dat concreet inhoudt, wil een woordvoerder van het bedrijf niet zeggen.
Drinkwaterbedrijf Brabant Water noemt het besluit van minister Kamp 'verstandig'. "Goed nieuws voor de veiligheid van het grondwater en daarmee uiteindelijk het drinkwater'."
Milieu-effectenOok de milieu-effecten rapportage is vrijdag verschenen. Dit plan laat de milieurisico's van schaliegas zien, maar is wat Brabant Water betreft nog verre van volledig. "Onze zorgen omtrent de veiligheid van onze bronnen als gevolg van schaliegaswinning zijn allerminst weggenomen. In het plan zijn de milieurisico's nog onvoldoende uitgediept."
De gemeente Boxtel heeft vrijdag positief gereageerd op het besluit van minister Henk Kamp om de opsporing en winning van schaliegas voorlopig niet toe te staan. "Als ik de minister vandaag hoor, dan hoor ik veel terug van de bezwaren die Boxtel eerder naar voren bracht. En dat is erg positief", stelt wethouder Peter van de Wiel. "Het is een erkenning van de weerstand onder de bevolking tegen boren naar schaliegas. De prioriteit moet nu liggen bij duurzame energie en energiebesparing." Van de Wiel is ervan overtuigd dat Nederland na een open discussie over energie tot de conclusie komt dat schaliegas niet nodig is.