Herdenking van rampvlucht MH17 in 9 indrukwekkende foto's

17 juli 2015 om 19:18 • Aangepast 21 november 2020 om 17:06
nl
Zo'n 1300 nabestaanden hebben vrijdagmiddag in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein hun omgekomen geliefden bij de vliegramp met de MH17 herdacht. De ramp gebeurde precies een jaar geleden. Evert van Zijtveld van de Stichting Vliegramp MH17 kondigde aan dat er ieder jaar een herdenkingsbijeenkomst komt.
Profielfoto van
Geschreven door

De Stichting Vliegramp MH17 organiseerde de besloten herdenking en de nabestaanden stelden zelf het programma samen. Thema was: 'Hoop in verdriet'. De namen van alle slachtoffers werden voorgelezen en daarna werd een minuut stilte gehouden.
De herdenking bestond uit toespraken en muziek. ‘Song for Brett’ was het eerste lied van de herdenking en werd gezongen door Anne Nederhoed. Zij is een vriendin van Brett Wals uit Neerkant, die samen met zijn ouders en drie zusjes om het leven kwam bij de vliegramp. Ze schreef het lied zelf.

Wachten op privacy instellingen...

Bijzondere toespraakSharifah Asmaa Binti Alwee Aljuned, de vrouw van copiloot Ahmad Hakimi, hield een bijzondere toespraak. Ze eindigde haar toespraak door de tekst te spreken die haar echtgenoot niet meer kan spreken.

Wachten op privacy instellingen...

“Assalamualaikum. Een goedenavond dames en heren. Ik ben uw copiloot en mijn naam is Ahmad Hakimi. We willen u welkom heten aan boord van Malaysia Airlines Boeing 777, vlucht MH17… Het weer onderweg ziet er goed uit en over enkele minuten zetten we de daling in. Namens Malaysia Airlines en de rest van de bemanning wil ik u wederom danken dat u met ons heeft willen vliegen.”
Sjors van der Panne (finalist The Voice of Holland) zong het nummer 'Zeg me dat het niet zo is'. Nabestaanden maakten van knuffels een 'haag van medeleven'.

Wachten op privacy instellingen...

Toespraak Mark RutteBehalve nabestaanden uit Nederland kwamen er ook nabestaanden uit andere landen. Zo waren er meer dan tweehonderd mensen uit Maleisië en mensen uit alle andere betrokken landen. Ook premier Mark Rutte was te gast. Hij hield een korte toespraak.
"Bij alle verdriet dat er toch al was, is er het afgelopen jaar bovenmenselijk veel gevraagd van uw geduld en vertrouwen. Dat realiseer ik mij heel goed", zei Rutte tijdens de herdenking.
"Des te groter is het respect voor de waardigheid die u hebt getoond", richtte hij zich tot de nabestaanden. "En ik wil u daar uit de grond van mijn hart voor bedanken. Want na het verdriet om het intense gemis is de lange en complexe nasleep misschien wel een van de moeilijkste dingen. De berging van de lichamen en wrakstukken, het onderzoek naar wat er precies is gebeurd, en alles wat daarop nog moet volgen om maximaal recht te doen aan uw dierbaren."
Er waren vertegenwoordigers van verschillende ambassades zoals Duitsland, Australië, Maleisië, Indonesië, het Verenigd Koninkrijk, België en Vietnam aanwezig. Dit gold ook voor afgevaardigden van politie en Defensie. De bijeenkomst trok veel internationale belangstelling van de pers.
ZonnebloemenDe herdenking begon om twee uur en duurde tot kwart voor vier. Een meerderheid van de nabestaanden had zonnebloemen bij zich. Een deel van het ontplofte vliegtuig kwam in Oekraïne in een zonnebloemveld terecht.
Het is precies een jaar geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines, dat vanaf Schiphol vertrok, boven het oosten van Oekraïne werd neergeschoten en neerstortte. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven. Vijftig van hen kwamen uit Brabant.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.