Bekijk hoe zorgrobot TU/e eten bezorgt [VIDEO]

21 juli 2015 om 12:47
nl
De TU/e neemt in China deel aan het wereldkampioenschap robotvoetbal. Het gaat natuurlijk om een spel, maar het idee achter het toernooi is bloedserieus. Dankzij het kampioenschap verbetert de techniek voor robots die zorgbehoevenden helpen, drastisch.
Geschreven door

Voor het aantonen van wat er al mogelijk is met kunstmatige intelligentie dankzij het robotvoetbal, vinden er in het Chinese Hefei ook andere competities plaats. Een daarvan is @Home-competitie, een wedstrijd voor robotica in huis.
Iets anders dan voetbalDe opzet van de @Home-competitie is anders dan die van het robotvoetbal. In plaats van wedstrijden moeten de zorgrobots verschillende taken met succes volbrengen. Een paar van die taken zijn het herkennen van personen en het herkennen en het verplaatsen van objecten.
Ook moeten de robots iemand wakker kunnen maken en een ontbijtje kunnen brengen. En daar blijft het niet bij, want bij een onderdeel moeten de zorgrobots aan omaatjes vragen welke pillen ze nodig hebben en ze die ook aanbieden.
[YouTube:body:https://youtu.be/MGV0R1Vr_zU]
Niet eenvoudigDe taken van de competitie klinken makkelijk, maar dat zijn ze voor computers niet. Een robot stopt namelijk niet uit zichzelf voor een omaatje. Ook weet hij niet of hij hard of zacht in een pakje drinken moet knijpen.
Dat komt onder andere doordat hij geen voorkennis over een pakje drinken heeft, zoals mensen dat wel hebben. En dus gaat er tijdens de onderdelen van de @Home-competitie nog wel eens iets mis.
Wereldwijd doen universiteiten veel onderzoek naar robotica. De TU/e-studenten doen hier aan mee door te bekijken hoe robots veilig met mensen kunnen werken. Zo kunnen de menselijke robots, humanoids, ons ooit op een verantwoorde manier in het huishouden helpen.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=UpZwal-HTqs]
Achterliggende techniekDe zorgrobots van de TU/e, de Sergio en de anderhalve meter hoge Amigo, gebruiken veel van de technieken die de voetbalrobots ook gebruiken. Zo bewegen hij met de wieltjes op dezelfde manier voort.
Daarnaast verwerken ze op dezelfde wijze informatie als de voetbalrobots. Dit betekent dat ze de omgeving hetzelfde waarnemen.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=oXi8h7NSKX4]
De Amigo maakt gebruik van een Kinect. De Kinect is een sensor die normaal kan worden gebruikt voor het spelen van spelletjes met de Xbox, maar de studenten laten hun robot hiermee de omgeving observeren. De Technische Universiteit Eindhoven staat momenteel tweede in de ranglijst. Woensdag is de finale.
De beelden bij dit artikel zijn beschikbaar gesteld door de Technische Universiteit Eindhoven en door Bart van Overbeeke.
Lees ook: Robotvoetballers Tech United met 'monsterscore' door naar halve finale RoboCup

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.