Wespeninvasie in Brabantse pretparken: 'We doen er alles aan om ze te bestrijden'
De EHBO-posten in de parken hebben het druk met mensen die zijn gestoken. Maar volgens de woordvoerders van de parken is het ieder jaar in augustus zo. "Wespen komen nou eenmaal af op plekken waar mensen samenkomen om te eten en te drinken. Bij ons zijn ze er in augustus ieder jaar."
De hoeveelheid van de dieren wisselt elk jaar wat, vertelt Dicke, die als hoogleraar verbonden is aan Wageningen Universiteit. "Onlangs werd nog geroepen dat de wesp op uitsterven stond en nu hoor je weer dat er een plaag is. Maar eigenlijk is het een redelijk gemiddeld wespenjaar."
Meer dan vorig jaarWel zijn er in Nederland dit jaar meer wespen dan het afgelopen jaar. Dat bleek onlangs nog uit een rondgang bij verdelgers. Die bleken het drukker te hebben met het weghalen van nesten dan vorig jaar.
De Efteling en de Beekse Bergen doen er zelf alles aan om de overlast te beperken. "Dat doen we samen met een externe partij. Dat zijn specialisten. Die zetten wespenvallen en halen nesten weg", zo zegt Femke van Ess van de Efteling. De vallen lokken de diertjes weg van de bezoekers.
In de Beekse Bergen zijn die vallen niet nodig. "Het park is heel groot en mensen zijn veel in beweging. Bij ons is het vooral belangrijk dat prullenbakken snel worden geleegd. Op vieze vuilnisbakken komen ze snel af. Als we ergens een nest constateren, halen we dat meteen weg."
Sommige Efteling-medewerkers dachten de wespenplaag wel heel simpel op te lossen:
WespenbosOndanks de maatregelen die de parken nemen, gaat de overlast voor sommige bezoekers toch nog te ver en raken ze er op social media niet over uitgesproken. Het Sprookjesbos is al door iemand omgedoopt tot 'Wespenbos' en iemand klaagt over 'al die wespen die voordringen bij de Baron'.
Dat de dieren het op de zoete drankjes en andere lekkernijen van de mens hebben gemunt, komt door hun behoefte aan suikers. "Dit is de tijd van het jaar dat alle wespenlarven zijn uitgekomen. De larven hebben suiker nodig maar in de nesten is daarvan niet meer voldoende. Dus richten ze zich ook op de consumpties van de mens die ze in hun leefgebied tegenkomen", zo beweert Dicke.
AlarmstofDicke stelt dat mensen niet goed raad weten met wespen. "Men raakt geïrriteerd of zelfs in paniek. Maar dat is het ergste wat je kunt doen. Als je naar ze gaat slaan, activeren ze een alarmstof waardoor er nog meer wespen komen."
Voor wie het echt niet meer ziet zitten met al die wespen, maar absoluut niet naar huis wil, geeft iemand nog een goede tip.