Deed de politie genoeg om vermoorde Linda van der Giesen te beschermen?
1. Politie: 'Eerst afweging van ernst dreiging' De politie zal volgens woordvoerder Uytdehage bij een aangifte eerst nagaan of er genoeg concrete aanknopingspunten zijn, die het aannemelijk maken dat er ernstig gevaar dreigt. Voor strafrechtelijke vervolging zullen die aanwijzingen voldoende hard moeten zijn. Met dat criterium in het achterhoofd vond de politie niet dat Linda van der Giesen beveiligd hoefde te worden. De woordvoerder wil nog niet ingaan op de vraag of de politie deze situatie goed heeft ingeschat.
2. De criminoloog: politie heeft ook een hulpverlenende taak"Je kan een verdachte niet zomaar achter de tralies zetten omdat een ander zich bedreigd voelt", zegt criminoloog en professor Cyrille Fijnaut van de Tilburg University. Daar is preventieve detentie niet voor bedoeld. De politie kan natuurlijk wel via een goed gesprek de dreiging proberen af te wenden", zegt Fijnaut.
Maar al kan de politie in strafrechtelijke zin niet veel doen zonder aantoonbare strafbare feiten, de politie heeft ook een hulpverleningstaak, zegt Fijnaut. Daarvoor is ook de Task Force Huiselijk Geweld opgericht, waarin de politie samenwerkt met Blijf-van-mijn-lijfhuizen. Die kan zo'n vrouw de weg wijzen naar dit soort opvang.
3. De vriend van het slachtoffer: bewijzen lagen bij politieVolgens Bas van den Muijsenberg, de vriend van Linda, zijn er door drie verschillende vrouwen aangifte gedaan tegen de ex-vriend. "Door Linda zelf, door zijn ex-vrouw en door een derde vrouw. Linda had vijf cd-roms met dreigmails en telefoontjes van haar ex. Die zijn allemaal afgeleverd bij de politie, maar er is niks mee gedaan."
4. Blijf-van-mijn-lijfhuis: meerdere stadia van beschermingVrouwen die door hun (ex-)partner zodanig worden bedreigd dat zij serieus voor hun leven vrezen, kunnen behalve naar de politie ook de hulp inroepen van Blijf-van-mijn-lijf- en veiligheidshuizen die daar speciaal voor zijn.
Maria Wong-Lun-Hing van de Safegroup Breda wijst er op dat er diverse opschaling mogelijk is voor ernstig bedreigde vrouwen. De meest bekende zijn de Blijf-van-mijn-lijfhuizen.
Als de dreiging serieuzer wordt kunnen slachtoffers terecht in speciale safe houses waar zij anoniem kunnen onderduiken. Bij zeer concrete, acute dreiging worden slachtoffers ver buiten hun regio opgevangen in Crisis Units, waar zij een compleet andere identiteit krijgen. Bij Crisis Units is er ook sprake van een dubbele beveiligde situatie.
Behalve de politie en Taskforce Huiselijk Geweld kunnen ook de gemeentelijke Centra voor Jeugd en Gezin een rol spelen in het doorverwijzen van slachtoffers naar dit soort opvang. Dat weet lang niet iedereen nog afgezien van de drempel die overwonnen moet worden, constateert Wong Lung Hing.
Lees alles over dit onderwerp op onze speciale themapagina omroepbrabant.nl/lindavandergiesen.