Explosieve groei aantal vacatures in Brabant: stijging van 5700 vacatures in twee jaar
Meer dan de helft van de groei van het aantal openstaande vacatures is toe te schrijven aan Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland. Ook in aantallen is meer dan de helft van de openstaande vacatures, namelijk 75.000, voor rekening van deze drie provincies.
De komende twee jaar komen er in Brabant zo'n 14.500 banen van werknemers bij. Ook het aanbod van vakantie- en tijdelijke banen is in onze provincie spectaculair gestegen.
Uitzendbureau.nl uit Overloon berekende dat het aanbod van vakantiebanen ten opzichte van vorig jaar meer dan verdubbeld is.
Banenaanbod in Noord-NederlandSaillant detail in het onderzoek van CBS is dat er in het noorden relatief weinig vacatures zijn. In 2014 telden Friesland, Groningen en Flevoland grofweg één openstaande vacature per tien werklozen. In Utrecht en Noord-Holland was dat één op vier à vijf, het landelijk gemiddelde was één op zes.
ZIE OOK: In Brabant 14.500 extra banen, economie doet het beter dan landelijk gemiddelde
ArbeidsparticipatieOok de arbeidsparticipatie laat volgens het statistiekbureau regionale verschillen zien. In de provincie Utrecht hadden vorig jaar 68 op de 100 inwoners betaald werk. In Limburg en Groningen waren dat er nog geen 62. Het landelijke gemiddelde lag op 65 procent.
In alle provincies is de participatie sinds 2008 gedaald, het sterkst in Flevoland. Voor het uitbreken van de crisis had deze provincie nog het hoogste percentage inwoners met betaald werk (71 procent). In 2014 was dat afgenomen tot 65 procent, aldus het CBS.
ZIE OOK: Spectaculaire stijging van het aantal vakantiebanen in Brabant
WerkloosheidscijfersDe gemeenten met de laagste arbeidsparticipatie waren voornamelijk te vinden in Limburg en Groningen. Vaals is met 52,2 procent de gemeente met de laagste arbeidsparticipatie. In Kerkrade en Bellingwedde ligt die op 57 procent. Aanvoerder is Houten in de provincie Utrecht, met een arbeidsdeelname van 73 procent.
Grote verschillen zijn er ook in de werkloosheidscijfers. Gemiddeld was 7,4 procent van de Nederlandse beroepsbevolking in 2014 werkloos. In Flevoland lag dat percentage flink hoger (9,3 procent), in Zeeland aanzienlijk lager (5,5 procent).
ZIE OOK: Economie trekt aan: het aantal ww-uitkeringen neemt voor het eerst sinds jaren af