Gemeente Oss gebruikt eigen bijdrage als melkkoe: ‘200 euro voor één uur begeleiding’
Cliënten die in de gemeente Oss één uur zorg per twee weken krijgen, kunnen tot wel voor tweehonderd euro per uur worden aangeslagen, blijkt uit een berekening van het dagblad.
Verantwoordelijk voor zorgDe gemeente Oss en vele andere Brabantse gemeenten hebben de bijdrages die inwoners moeten betalen voor de zorg flink verhoogd. Verschillende zorgaanbieders melden aan het FD dat zowel nieuwe als bestaande cliënten afzien van de zorg, omdat de kosten in hun ogen te hoog oplopen.
Sinds dit jaar zijn gemeenten en zorgverzekeraars voor een groot deel verantwoordelijk voor de zorg. Zij mogen zelf bepalen welk deel van de kosten van de zorg bij de burger komt te liggen.
Onderzoek gemeente OssUit onderzoek van het FD blijkt dat Oss een van de gemeenten is waar de rekening voor de burgers met een hoger inkomen flink kan oplopen. "Dat hogere inkomens meer betalen voor zorg is op zich geen probleem", zo zegt een woordvoerster in de krant. "Maar we willen niet dat mensen om financiële redenen afzien van zorg. Daar doen we op dit moment onderzoek naar."
In Oss krijgen zorgaanbieders voor elke cliënt - ongeacht of deze veel of weinig zorg nodig heeft - hetzelfde bedrag per maand. Zorgaanbieders moeten met dit geld gemiddeld zien uit te komen.
Eigen risicoZorgverzekeraar VGZ in Eindhoven riep eerder op dat zorgverzekeraars en de politiek opnieuw moeten gaan praten over het systeem van het verplichte eigen risico. VGZ ontving eerder signalen van huisartsen dat mensen bepaalde noodzakelijke handelingen niet laten uitvoeren om te voorkomen dat ze zelf een bedrag van bijvoorbeeld 800 euro moeten betalen.