Zomerhitte en chemische lozing zorgen voor extreem lage waterstand spaarbekkens Biesbosch
Waterbedrijf Evides, dat via de spaarbekkens in de Biesbosch en zuiveringsinstallaties miljoenen klanten in het Rijnmondgebied voorziet van drinkwater, moest eind juli de inname van Maaswater staken.
'Ook voordelen'Rianne de Voogt woordvoerster van Waterbedrijf Evides bevestigt dat de waterstand in de drie spaarbekkens fors is gedaald. "In de spaarbekkens de Gijster en de Honderd en Dertig is het water nog het meest gedaald. Door de hittegolf in juni werd er al heel wat meer water verbruikt en daar kwam ook nog eens de vervuiling van het Maaswater bij. Er ging heel wat meer uit, dan er in kwam."
Boswachter Thomas van der Es heeft de enorme waterdaling ook opgemerkt. "Er vallen zelfs stukken droog in de Gijster. Het heeft ook voordelen want er is daardoor een enorm voedselaanbod voor vogels ontstaan."
PyrazolenDe vervuiling met pyrazolen ontstond eind juli in Limburg. Oorzaak was een niet goed werkende waterzuiveringsinstallatie in de buurt van Geleen. Het vervuilde water kwam via een lozing in een zijrivier van de Maas terecht. Op 27 juli moest het waterbedrijf Evides daardoor de inname van rivierwater bij Keizersveer noodgedwongen stoppen. Via de inname bij Keizersveer wordt rivierwater in de drie spaarbekkens gepompt.
Waterwinbedrijf Evides zegt nog niet te weten of het de ontstane schade gaat verhalen op de bedrijven die de verontreiniging hebben veroorzaakt. " Daar doe ik geen uitspraken over", zegt woordvoerster Rianne de Voogt.
Waterstand op peil brengenSinds eind vorige week heeft het waterbedrijf de inname van water bij Keizersveer weer in gebruik genomen. Hoe lang het gaat duren om de waterstand in de spaarbekkens weer op peil te brengen is onbekend.